Madde bağımlılarında dürtüsellik ve saldırganlığın incelenmesi - Köksal, Berrak (My University, 2016)
MADDE BAĞIMLILARINDA DÜRTÜSELLİK VE SALDIRGANLIĞIN İNCELENMESİ 1.ÖZET Giriş: Bağımlılık yapan madde kullanımı genellikle öfke, şiddet, dürtü kontrol problemleri ve antisosyal davranışlar gibi sorunlarla ilişkilidir. Amaçlar: Bu çalışmanın amacı madde bağımlılığında dürtüsellik ve saldırganlık düzeyini ve dürtüsellik ile saldırganlığın ilişkisini incelemektir. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı niteliktedir. İstanbul’da bir psikiyatri hastanesinin AMATEM kliniğinde yapılmıştır. Çalışmanın yapılabilmesi için Marmara Üniversitesi Etik Kurulu’ndan etik kurul izni, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden kurum izni alınmıştır. Örneklem büyüklüğü istatistiksel formülle hesaplanmış ve çalışma 126 hasta ile tamamlanmıştır. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Barrat İmpulsivite Skalası (BIS-11) ve Buss Pery Saldırganlık Ölçeği (BPSÖ) ile toplanmıştır. Veriler, tanımlayıcı istatistiksel analizler, Shapiro-Wilk testi, Student’s t test, Mann-Whitney U, One-way ANOVA, Kruskal Wallis ve Pearson korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların %58.7’si bekâr, %92.9’u erkek, %40.5’i lise mezunudur ve yaş ortalamaları 29.53±8.20’dır. Hastaların BIS-11 ölçeğine göre puan ortalamaları 63.86±8.47’dir. Hastaların BPSÖ puan ortalamaları 50.70±20.77’dir. Hastaların BIS-11 puanları ile BSÖ toplam ve tüm alt boyutlarının puan ortalamaları arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur (BSÖ toplam r=0.299, p=0.001; fiziksel saldırganlık r=0.225; p=0.012; sözel saldırganlık r=0.212, p=0.018; öfke r=0.191, p=0.033; düşmanlık r=0.373, p=0.001). Sonuç: Bu çalışmada katılımcıların çoğunluğu erkektir. Madde bağımlılığında, dürtüsellik arttıkça genel saldırganlık puanlarının arttığı görülmektedir. Madde bağımlılığı, dürtüsellik, saldırganlık. EXAMINATION OF IMPULSIVENESS AND AGGRESSION IN SUBSTANCE ABUSE 2.

Background: The use of addictive substances is usually related with problems such as anger, violence, impulse control problems and antisocial behavior. Objectives: The present study aims to examine levels of impulsiveness and aggression and the relationships between impulsiveness and aggression in substance abuse. Method: This cross-sectional study was conducted in an alcohol and addiction treatment center of a psychiatric hospital in Istanbul. In order to conduct this study, ethical committee permission was obtained from the Ethics Committee of Marmara University and official permission was obtained from Erenköy Mental Health and Neurology Training and Research Hospital. The sample size was calculated using a statistical formula and the study was conducted with 126 patients. Data was collected by Demographic Information Form, Barrat Impulsivity Scale (BIS-11) and Buss Pery Aggression Scale (BPAS). The data was analyzed using descriptive statistical analysis Shapiro-Wilk test, Student’s t test, Mann-Whitney U, One-way ANOVA, Kruskal Wallis and Pearson correlation analysis. Results: 58.7 % of patients were single, 92.9 % male, 40.5% high school graduates and mean age was 29.53 ± 8.20. BIS-11 total score of the patients was 63.86 ± 8:47. BPAS total score of the patients was 50.70 ± 20.77. Statistically significant positive relationships were found between averages of BIS-11 total scores, BPAS total scores and all sub-scale scores (Between BIS-11 total scores and BPAS total scores r=0.299, p=0.001; physical aggression r=0.225; p=0.012; verbal aggression r=0.212, p=0.018; anger r=0.191, p=0.033; hostility r=0.373, p=0.001). Conclusions: In this study, the majority of participants was male. Of substance abuse, it is seen that increased impulsivity, aggression increases overall score. Key words: Substance abuse, impulsiveness and aggression.
Keywords: Davranış bozuklukları; Hemşirelik; Madde bağımlıları; Ruh hastalıkları