Transition economies: the case of poland - Önol, Emre Latif (My University, 2006)
1980’lerde merkezi planlı ülkelerdeki komünist partilerin güç kaybetmesiyle bu ülkelerde reform programları başladı. Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Doğu Avrupa ülkelerinde yeni iktidara gelen partiler parlamenter demokrasi ve piyasa ekonomisini geliştireceklerini vaat ettiler. Böylece, politik alandaki güç değişimi Doğu Avrupa ülkelerindeki ekonomik geçiş sürecini hızlandırdı. 1990 yılında çok kapsamlı bir ekonomik değişim uygulamaya başlatan Polonya bölgedeki öncü ülke oldu. Diğer merkezi planlama geçmişine sahip olan ülkeler kendi ekonomik değişim süreçlerinde başarılı olmak için Polonya’nın deneyimlerinden yararlandılar. Doğu Avrupa ülkelerinin uyguladığı ekonomik geçiş programlarının sonucunda bir takım genel özellikler ortaya çıkıyor. Bölgedeki ülkeler ekonomik geçiş programlarının basında, genel olarak negatif büyüme, yüksek enflasyon seviyesi, makro ekonomik dengesizlikler ve bütçe açıkları problemleri yaşıyorlar. Polonya’da da bu eski sistemden yeni sisteme geçerken yaşanan kriz gözlemleniyor. Bu çerçevede, tezin amacı Doğu Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik değişim surecini anlamaya ek olarak Polonya’nın kapsamlı ekonomik geçiş programını uygulamaya başladıktan sonra gözlemlenen şiddetli üretim düşüşünün nedenlerini araştırmaktır.

In 1980s, reform programs in the centrally-planned economies began via the communist parties’ losing power. After the collapse of Soviet Union, new political parties in Central and Eastern Europe committed to construct parliamentary democracy and market economy. Thus, economic transition in Eastern Europe accelerated with the shift of political power. Poland which adopted a comprehensive transition program in 1990 was the pioneer country in the region. Other centrally-planned economies followed and analyzed the polish experience for achieving their own transition process. Transition programs after the dissolution of Soviet Union reveal a common feature in all countries of central and Eastern Europe. CEEC faces negative growth rate, high inflation level, macro economic instability and budget deficit in the early stages of transition program. At the beginning of transition programs, centrally-planned economies experience critical problems in most of the economic measures. Such ‘transition crises’ is also observed in Poland. In this context, the aim of the dissertation is to understand the transition process in Eastern Europe. Furthermore, dissertation focuses on the reasons of severe output decline in Poland at early stage of comprehensive transition program.
Keywords: Ekonomi_Sovyetler Birliği; Sovyetler Birliği_Dış İlişkiler_Türkiye; Türkiye_Dış İlişkiler_Sovyetler Birliği