Dağıtım ağında operasyonel risk yönetimi ve endüstriyel pazarda bir uygulama - Türker, Onur (My University, 2022)
Günümüzde işletmeler, dağıtım ağları içerisinde gerçekleştirdikleri akışların bozulmasına ve faaliyetlerinin yavaşlamasına neden olabilecek pek çok risk unsuruyla karşı karşıyadır. Bu bağlamda işletmeler, dağıtım ağlarında kendilerini olumsuz etkileyebilecek risklerin meydana gelme olasılığını azaltmak veya meydana gelse dahi etkisini en alt düzeye indirmek için risk yönetimine ihtiyaç duymaktadır. İşletmelerin dağıtım ağlarındaji riskleri etkin bir şekilde yönebilmesi için risk yönetimi sürecini riskler üzerinde doğru bir şekilde uygulaması gerekmektedir. Bu çalışmada risk yönetim sürecini ayrıntılı bir şekilde açıklanarak Ankara Sanayi Odasına kayıtlı demir çelik sektöründe faaliyet gösteren işletmeler üzerinde uygulanmıştır. Bu bağlamda öncelikle Ankara Sanayi Odasına kayıtlı demir çelik sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin dağıtım ağlarını etkileyebilecek olası operasyonel riskler literatür taraması yöntemiyle tanımlanmış, daha sonra Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) yöntemi kullanılarak bu risklerin tehdit edicilik boyutu ortaya çıkarılmış ve son olarak ise Çok Kriterli Karar Verme (TOPSIS) yöntemi kullanılarak tehdit edicilik boyutu yüksek olduğu saptanan risklere karşı uygulanması gereken risk azaltma stratejileri belirlenmiştir. Araştırma sonunda tehdit edici riskleri azaltmak için uygulanması gereken stratejiler işletme yöneticileriyle paylaşılarak değerlendirilme yapılmıştır.

Today, businesses experience many risk factors causing the flow they perform within the distribution networks to deteriorate and their activities to slow down. In this sense, businesses need risk management to decrease the possiblity of risk that may negatively affect them in distribution networks or to minimize their impact even when they occur. Businesses should apply the distribution network risk management process appropriately for risks to manage risks effectively. In this study, the risk management process performed by businesses for the management of operational risks in distribution networks was explained in detail and applied to the businesses in the iron and steel industry affiliated with the Ankara Chamber of Industry. In this sense, firstly, the operational risks that may affect the distribution networks of the businesses in the iron and steel industry affiliated with the Ankara Chamber of Industry were defined through a systematic literature review method, then the threatening level of these risks was determined by using the Analytical Hierarchy Process (AHP) method and lastly, the strategies for decreasing risks to be applied for the risks with a high threatening level were determined by using the Multi-Criteria Decision Making (TOPSIS) method. In conclusion, the strategies to be applied to decrease the threatening risks were shared and discussed with the business manager
Keywords: AHP; Business; Dağıtım AHP; Distrubution; İşletme; Literature Review; Literatür Taraması; Marketing; Operasyonel Risk; Operationel Risk; Pazarlama; TOPSIS