Amfizem tedavisinde endoskopik akciğer hacim küçültme işleminin rolü - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kronik hava yolu obstrüksiyonu ve hiperinflasyon ile karakterize bir grup akciğer hastalığıdır. Farmakolojik ve farmakolojik olmayan tedavi algoritmaları sunan kanıta dayalı tedavi yaklaşımı incelemeleri yayımlanmıştır. Son birkaç on yılda, özellikle amfizemli hastalar için olmak üzere, farmakolojik olmayan ek tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine yönelik birçok çalışma yapılmıştır. Üç farklı endoskopik hacim küçültme yöntemi umut vaat etmiştir ve heterojen amfizemli hastalar üzerinde yürütülen ileri faz klinik çalışmalara ulaşılmıştır. Bu üç yöntem, geri çevrilebilir hava yolu bloke etme tekniklerini, hava yolunu bloke etmeyen geri çevrilebilir teknikleri ve hava yolunu bloke etmeyen geri çevrilemeyen teknikleri içermektedir. Homojen hastalık için hava yolu bypass yolları oluşturulması araştırılmaktadır. Bu makale teknikler ve mevcut veriler konusunda bir genel bakış sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.

Chronic obstructive pulmonary disease is a group of lung diseases characterized by chronic airflow obstruction and hyperinflation. Evidence-based reviews of management approaches, providing stepped-care algorithms for pharmacological and non-pharmacological therapy have been published. In the last decades, many studies were conducted in order to design additional non-pharmacologic approaches, especially for patients with emphysema. Clinical studies performed with three different endoscopic lung volume reduction techniques have shown promising data and reached later stage clinical trials in patients with heterogeneous emphysematous diseases. These three techniques include reversible airway blocking techniques, reversible non-blocking techniques and irreversible non-blocking techniques. For homogeneous disease the formation of airway bypass tracts is being investigated. The aim of this article is to give an overview of the techniques and the available data.
The role of endoscopic lung volume reduction in the treatment of emphysema
Keywords: Kalp ve Kalp Damar Sistemi; Cerrahi