Kutsaldan uzaklaşma bağlamında hümanizm eleştirisi : Roger Garaudy ve René Guénon örneği üzerinden - Hacıfazlıoğlu, Elif Ayşe (My University, 2021)
René Guénon ve Roger Garaudy’nin hümanizme dair eleştirilerinin ele alındığı bu çalışmada hümanizm kavramı, kutsaldan uzaklaşmaya etkisi merkeze alınarak incelenmiştir. Üç bölüm olarak tasarlanan çalışmanın ilk bölümünde hümanizm kavramının tarihi seyri, düşünürlerin hayatları ve entelektüel kişilikleri genel hatlarıyla dikkate sunulmuştur. İkinci bölümde Guénon ve Garaudy’nin hümanizme yaklaşımları insan anlayışları, hümanizm anlayışının kutsaldan uzaklaşmaya etkisi, Batı medeniyetine getirdikleri eleştiride hümanizm anlayışının etkisi ve düşünürlerin getirdikleri eleştirilere karşılık önerdikleri çözümler konu edinilmiştir. Üçüncü bölümde ise her iki düşünürün görüşlerinde tespit edilen ortak yönler ve farklılıklar ele alınmıştır.Guénon ve Garaudy’nin görüşlerinde, insan anlayışları, Batı medeniyetinin sahip olduğu hümanizm anlayışının sonucu olarak Doğu medeniyetlerinden ayrılarak bir krize sürüklendiği fikri ve bu krizden ancak Doğu medeniyetleri ile kurulacak yeni bir irtibat sayesinde kurtulabileceğine dair ortaya koydukları düşünce, ortak yönler olarak tespit edilmiştir. Guénon ve Garaudy’nin çözüm önerilerinin temelde benzer olmakla birlikte, yöntem ve amaç bakımından farklı olduğu tespit edilmiştir. Guénon’a ait Geleneksel öğretinin daha batınî bir içerik barındırması nedeniyle kapalı ve seçkinci tavrına karşılık Garaudy’nin çözüm önerisi olan medeniyetler diyaloğunun herkese açık bir çağrı niteliği taşıdığı, bu nedenle hedef kitlesinin daha geniş olduğu sonucuna varılmıştır.

In this study, I discussed criticisms raised by René Guénon and Roger Garaudy against humanism focusing its role in humanity’s moving away from the sacred. In the first part of the study, which was designed as three parts, the historical course of the concept of humanism, the lives and intellectual personalities of our thinkers, Guénon and Garaudy are introduced. In the second part, I discussed Guenon’s and Garaudy's approaches to humanism, their conception of humanity, their explanations of how humanism pushed humanity away from the sacred, their criticism of Western civilization and the solutions they suggested. In the third part, I tried to identify common perspectives and differences in their criticism of humanism and the solutions they suggested thereof.Among the common points between Guénon and Garaudy, one may include the following: conception of humanity, the idea that the Western civilization was separated from the Eastern civilizations as a result of humanism and got into a crisis, and the idea that Western civilization may survive this crisis only through a new contact with the Eastern civilizations. Guénon and Garaudy basically offered similar solutions. But they differed in terms of method and purpose. I think the dialogue of Civilizations, which was offered by Garaudy, is an open call to everyone, while Guenon's traditional teaching contains more esoteric content and has a closed and elitist attitude.
Keywords: Bireycilik; dialogue of civilizations; Felsefe ve din; Garaudy; Geleneksel Öğreti; Guénon; humanism; hümanizm; Medeniyetler Diyaloğu individualism; Philosophy and religion; traditionalism