Isırgan otu (Urtica dioica l.) tohumu ekstresinin, akut karbon tetraklorür uygulanan albino sıçanlarda plazma ve karaciğer lipid peroksidasyonu ile glutatyon düzeylerine etkisi - Gümüş, Ayşegül (My University, 2007)
ISIRGAN OTU (Urtica dioica L.) TOHUMU EKSTRESİNİN, AKUT KARBON TETRAKLORÜR UYGULANAN ALBİNO SIÇANLARDA PLAZMA VE KARACİĞER LİPİD PEROKSİDASYONU İLE GLUTATYON DÜZEYLERİNE ETKİSİ

Bu çalışmada sıçanlarda karbon tetraklorür (CCl4) uygulamasının neden olduğu karaciğer hasarına bağlı karaciğer lipid peroksidasyonu artışı ve glutatyon tüketimi üzerine ısırgan otu tohumunun etanol ekstresinin etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla 200-220g ağırlığında 28 adet Wistar albino türü dişi sıçan kullanıldı. Kontrol grubu (grup1), CCl4 grubu (grup 2), ekstre grubu (grup 3) ve ekstre + CCl4 grubu (grup 4) olmak üzere 4 grup oluşturuldu. Isırgan tohumlarının toz haline getirildikten sonra (%96) etanol ekstraksiyonu ile hazırlanan ekstre, deney hayvanlarına 14 gün süresince her gün intraperitonal (i.p.) olarak 300µl enjekte (1g/ kg) edildi. 15. günde 16- 18 saat aç bırakılan sıçanlardan 2. ve 4. grup sıçanlara tek doz (1 ml/ kg) CCl4’ün zeytinyağındaki % 20' lik çözeltisi, 1. ve 3.grup sıçanlara ise aynı hacimde zeytinyağı i.p. olarak uygulandı. 2 saat sonra ketamin anestezi altında sıçanların kalplerinden kan örnekleri alındı. Daha sonra öldürülen sıçanların karaciğerleri çıkarıldı ve karaciğer lipid peroksit seviyeleri (MDA) ile karaciğer glutatyon (GSH) düzeyleri ölçüldü. Alınan kan örneklerinde ise plazma lipid peroksit seviyeleri, plazma alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST) enzim aktiviteleri ve diğer biyokimyasal parametreler otoanalizör ile karaciğer ve plazma lipid peroksidasyonu tiobarbütürik asit, karaciğer glutatyon düzeyleri ise Ellman yöntemi ile ölçüldü. 4. grup sıçanların CCl4 grubu sıçanlarına oranla plazma lipid peroksit, ALT ve AST düzeyleri azalmıştır. Aynı zamanda 4. grup sıçanların karaciğer lipid peroksit düzeyleri CCl4 uygulanan gruba göre düşmüştür. Ekstre uygulanması karaciğer lipid peroksit düzeylerini kontrol grubuna göre azaltırken, plazma lipid peroksid düzeyleri kontrol grubu düzeylerinde kalmıştır. Sadece ekstre verilen sıçanların karaciğer GSH düzeyleri kontrol grubuna göre %21.3 artmıştır. Ekstre+CCl4 verilen grubun GSH düzeyleri ise CCl4 grubuna göre değişiklik göstermemiştir. Histolojik çalışmalarda ekstre uygulanan grupta normale yakın karaciğer yapısı gözlenirken, CCl4 uygulaması hepotositlerde ileri derecede harabiyete neden olmuştur. 14 gün ekstre uygulanan sıçanlarda CCl4 uygulamasından sonra CCl4’e bağlı karaciğer harabiyetinin hafif derecede olduğu görülmüştür. Sonuç olarak ısırgan otu tohumunun etanol ekstresinin CCl4’e bağlı olarak artan karaciğer enzimlerinin düzeylerini ve karaciğer lipid peroksidasyonu düzeylerini azalttığı görülmüştür. Ekstre CCl4’ün hepatoksik etkisini azaltarak antioksidan etki göstermektedir. Antioksidan, Glutatyon, Isırgan otu tohumu, Malondialdehit THE EFFECT OF (Urtica dioica L.) SEED EXTRACT ON PLASMA AND LIVER LIPID PEROXIDATION AND LIVER GLUTATHIONE LEVEL IN ACUTE CARBON TETRACHLORIDE TREATED ALBINO RATS SUMMARY In this study, the inhibitory effects of Urtica Dioica L. (stinging nettle) seeds extract on lipid peroxidation stimulated by carbon tetrachloride in rats were investigated. 28 Wistar albino female rats each 200-220g in weight were used. The 4 groups were named as: control group (group 1), carbon tetrachloride group (group 2), extract group (group 3) and extract + carbon tetrachloride group (group 4). Stinging nettle seeds were pulverized and ethanol exract was prepared. Group 3 and group 4 received injections of ethanol extract of the seed for 14 days. Each day 300µl (1g/ kg) of the extract was injected intraperitoneally (i.p.). After starvationon for 16-18 hours on the 15th day to the rats in group 2 and group 4 20% CCl4 solution in olive oil (1 ml/ kg) were injected. The control and extract group received olive oil at equal volumes (1 ml/ kg) i.p. To the rats, 2 hours later, mild ketamine anaesthesia were performed. Plasma alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferasa (AST) enzyme activities and other biochemical parameters were measured by autoanalyser in blood examples taken from the hearts while they are in ketamine anaesthesia. The rats were killed after 2 hours of the treatment. Plasma and liver lipid peroxide levels were measured with thiobarbituric acid (TBA) test; and liver glutathione levels were measured with Ellman method. In the rats receiving the extract for 14 days (group 4), after CCl4 treatment compared to CCl4 group, plasma lipid peroxide, ALT and AST levels were decreased. In addition groups 4 rats showed dicreased lipid peroxide levels in comparison to group 2. Group 3 level showed decrease in liver lipid peroxide compared to group 1. Liver peroxide levels were decreased in group 4 but plasma lipid peroxide levels showed no difference. Group 3 showed 21.3% increased GSH leves compared to group 1. Group 4 showed no difference in liver GSH levels compared to group 2. In histological experiments extract receiving group showed normal liver structure, but carbon tetrachloride group showed exceedingly high hepatosite damage. After injection of the ethanol extract of the seed for 14 days. In group 4 decreased hepatosite damage was observed. In conclusion ethanol extract of the Urtica dioica L. seeds decreased the levels of liver enzymes(ALT and AST) and lipid peroxidation induced by CCl4. Upon treatment with seed extract, the capasity of antioxidant effect in liver was increased. Key Words: Antioxidant, Glutathione, Stinging nettle seed, Malondialdehyde
Keywords: Bitkiler; Biyokimya