Buzpateni yapan 13-17 yaş grubu gençlerin ayak bileği esnekliği ile genel esneklik parametrelerinin incelenmesi - Sarı, Şerif (My University, 2001)
Ayak bileğini bloke eden sporlarda ayak bileğinin dorsal ve plantar fleksiyondaki (ROM) değişikliklerin incelenmesi ve bu sonuçların Futbol , Basketbol, Voleybol, Atletizm gibi diğer branşlarla karşılaştırması amaçlanmıştır. 13-17 yaş grubu erkek deneklerden 20 Buz patenci, 12 Voleybolcu, 14 Atlet, 10 Basketbolcu, 16 Futbolcu ve ayrıca 40 kişilik sedanter grup araştırmaya alınmıştır. Deneklere ön ve son ölçümler arasında ek olarak herhangi bir esneklik verilmemiş ve normal antrenmanlarına devam etmişlerdir. Ayak bileği ve oturarak uzanma testinde ön ölçümlere göre diğer branşlarda spor yapanların, ayak bileği esnekliği ROM (dorsal ve plantar flexiyon) ile oturarak uzanma esnekliği, buz pateni yapan sporcular ve sedanterlere göre daha yüksek olduğu gözlendi (p<0.05). Ön ölçümlere göre geriye esneklik testinde bir farklılık bulunamadı (p<0.05). Son ölçüm sonuçlarına göre ayak bileği ve oturarak uzanma testinde diğer branşlarda spor yapanların ayak bileği esnekliği ROM (dorsal ve plantar flexiyon) ve oturarak uzanma esnekliği buz pateni yapan sporcular ve sedanterlere göre daha yüksek olduğu gözlendi (p<0.05). Son ölçüm sonuçlarına göre geriye esnetme testinde sedanterlerin diğer branş ve buz pateni yapanlara göre esneklikleri daha yüksek değerde olduğu gözlenmiştir (p<0.05). Buz pateninde ön ve son ölçüm sonuçlarının karşılaştırılması sonucunda, ayak bileği esnekliğinde önemli ölçüde azalma olduğu geriye esnekliğin ise arttığı, oturarak uzanma testinde bir anlamlılık bulunamamıştır (p<0.05). Diğer branşlarda ön ve son ölçümlerin karşılaştırılması sonucu ayak bileği esnekliği oturarak uzanma ve geriye esnekliğin arttığı gözlendi (p<0.05). Sedanterlerde birinci ve ikinci ölçümlerin karşilaştirilmasi sonucu ayak bilegi, oturarak uzanma ve geriye esnekliklerinde artiş oldugu sonucuna varildi (p<0.05).

In this work, changes in cellular flexion (ROM) of ankle in sports where ankle used and its results in sports like football, basketball, voleyball, athletics have been compared. Within male subjects between 13-17 a group of 20 ice-skater, 12 voleyballer, 14 athlets, 10 basketballer, 16 footballer and a 40 volunteer group was included in the research. Statistical assessments were made in SPS computer programes by using post hoc test and T-tests. Any programme of flexibility has not been given to subjects and they continued to normal trainings. In the ankle and sitting test according to pre-measurements it was observed that ankle flexibility ROM of sportsmen of other sports branches were higher than ice-skaters and volunteers (p<0.05). According to pre-measurements there were no reverse flexibility difference (p<0.05). In the ankle and sitting test according to final measurements it was observed that ankle flexibility ROM of sportsmen of other sports branches were higher than ice-skaters and volunteers (p<0.05). According to final measurement results in flexibility testing it was observed that flexibility of sedanters was higher than ice-skaters and other branches (p<0.05). At the end of comparison of ice-skating pre and final measurement results it was observed that ankle flexibility was decreasing at a great rate and reverse flexibility was increasing and in sitting test there was no correlation (p<0.05). As a result of comparison of Per-measurements and final measurements it was observed that ankle flexibility, sitting flexibilty and laying flexibility increased (p<0.05). At the end of comparison of other volunteers pre and final measurement results it was observed that ankle flexibility, reverse flexibility and sitting flexibility were increasing (p<0.05).
Keywords: Buz pateni; Buz ve kar sporları; Buzpateni; Dinlence ve eğlence sanatları; Spor- Buzpateni