Sâmiha Ayverdi’nin eserlerinde dini ve manevi unsurlar - Akdeniz, Yasemin (My University, 2010)
SÂMİHA AYVERDİ’NİN ESERLERİNDE DİNİ VE MANEVİ UNSURLAR Sâmiha Ayverdi, Tasavvuf Edebiyatının önde gelen isimlerinden biridir. O, iyi bir edebiyatçı olmanın yanı sıra, derin bir din ve tasavvuf bilgisine de vâkıftır. Bunlarla beraber 1905-1993 yılları arasında yaşayan yazarımız, ülkemizin, pek çok çalkantı yaşandığı bir döneme de tanıklık etmiştir. Bu şahitliğine derin tarih bilgisini de eklediğimizde, onun çeşitli cephelerinden birini daha anlamış oluruz. Ayverdi, vatanseverliği ve milliyetçiliği ile de eserlerinde milli duyguları, her daim ön plana koyan, geleneklerimizden ödün vermememiz gerektiğini savunan bir şahsiyettir. Eserlerine, bir annenin şefkatli elinin değdiğini de okuyucuna hissettiren müellifimiz, birçok açıdan araştırılması ve anlaşılmasını gereken bir şahsiyettir. Biz de bu çalışmamızda Sâmiha Ayverdi’nin eserlerinde geçen dini ve manevi unsurları ele aldık. Dökümanter yöntem kullanarak oluşturduğumuz bu çalışma, elbette Ayverdi’yi tanımak ve tanıtmak açısından yeterli olmayacaktır. Külliyatının genişliği göz önünde bulundurulduğunda, bizim ele alamadığımız eserler üzerinde, bizden sonra çalışmalar yapılması, Ayverdi’yi anlamak açısından önem taşımaktadır. RELIGIOUS AND SPIRITUAL ELEMENT IN THE WORKS OF SÂMİHA AYVERDİ Sâmiha Ayverdi is one of the prominent figures of Sufi Literature. Beside her competence in literature, she had strong grasp of religious and Sufi knowledge. Ayverdi, who lived between 1905 and 1993, also witnessed a very turbulent period of Turkish history. When we add the deep historical knowledge resulted from living in such a turbulent period, we see another scholarly dimension of her. Because of her nationalistic and patriotic feelings Ayverdi featured nationalistic issues in her works and advocated not to make any concessions in our customs. The author, who also had her readers feel a mother’s compassionate touch In her books, is a diverse personality who needs to be researched and understood from various aspects. In the present work we dealt with the religious and spiritual elements in the works of Sâmiha Ayverdi. Our work, which we wrote based on documentary method, will certainly not be enough to know and introduce Ayverdi. When we consider the enormity of her complete works, writing other theses and examining her works, which we could not deal with in this thesis, would be a significant step in understanding Ayverdi.
Keywords: Din Psikolojisi