Türkmenistan medyası (gelişimi ve sorunları) - Allaberdiyeva, Sona (My University, 2015)
Geçmişinde demokrasi kültürü olmayan ve kabile hayatından Sovyet rejimine geçiş yapan Türkmenler, bağımsızlık mertebesine kavuşması, ekonomik kalkınma ve uluslararası topluluğun saygın bir üyesi olması sürecini enformasyon akışını sağlayan kitle iletişim araçlarına borçludur. Bağımsızlığını yirmi dört yıl önce ilan etmiş genç Türkmenistan Cumhuriyetinin, onun medyasının tarihinin ve bugününün tanıtılması dünya devletleri arasında gelecekte yer alabilmesi açısından çok önemlidir. Bu çalışmada, Devlet organı olarak varlığını sürdüren iletişim sektörünün, ülkenin Sovyetler zamanından önceki dönemi, Sovyetler zamanı ve bağımsızlığını takip eden sonraki yirmi dört yılı değerlendirmeye alınmış ve bu tarihsel süreç içerisinde bir iletişimcinin bilmesi gereken ilgi alanları ele alınmıştır. Bu çalışmada Türkmenistan’da var olan kitle iletişim çeşitliliğinin gerçek anlamda kavranabilmesine katkıda bulunmaya çalışılmış, kitle iletişim araçlarının nasıl, niçin ve kimin adına çalıştığını, bunun anlaşılabilmesi için bulgu ve çalışmaların neleri ortaya koyduğu ya da koyamadığı incelenmiştir. Çalışmada, konuyla ilgilenen iletişim profesyonellerine ve öğrencilerine Türkmenistan kitle iletişim araçları ile ilgili başvurabilecekleri bir kaynak oluşturma da hedeflenmiştir. Türkmenistan Cumhuriyeti’nin devlet kurumlarının en önemli organlarından sayılan ülke Kitle İletişim Araçları bu güne kadar bir araştırma çalışmasına konu olmamıştır. Yapılan araştırmada bu boşluğun bir ölçüde doldurulması amaçlanmıştır. Amaç, bu konuda yapılacak daha kapsamlı çalışmaların ve derin araştırmaların bir ilki olabilmekti.

Turkmens, who do not have democracy culture in their history and had passed from tribal life to Soviet regime, owe their reaching independence degree and becoming a member of international community process to mass media, which provides information flow. Introducing Young Turkmenistan Republic that proclaimed independence twenty four years ago and its media's history and present is important for taking part among world states in future. In this study, pre-soviet period, soviet period, and following twenty four years of communication sector that carries on as a state organ and country were assessed and fields of interests that a communicator should know in this historical process were examined. This study tried to contribute comprehension of mass media diversity in Turkmenistan and examined how, why and for whom mass media work, what results and studies reveal and do not reveal for understanding this issue. It was aimed to create a reference source for communication professionals and students that interest in this subject. Up today, Country Mass Media that has been counted one of the most important state institutions of Turkmenistan Republic has not been discussed in a research study. In the study, it was aimed to fill this gap. The aim was to do first of more comprehensive studies and in-depth research that was done in this field.
Keywords: İletişim; Medya; Türkmenistan