Sektörel dergi reklamcılığı: tekstil işletmelerinin 2000 yılında yaptıkları dergi reklamlarının hedef kitle uyumunun saptanması - Didari, Aslı (My University, 2002)
Tekstil sektöründe faaliyet gösteren işletmeler, sahip oldukları ürün ve hizmet kalitelerini, kurum tanıtımlarını ve diğer markalardan farklılıklarını hedef kitlelerine duyurabilmek için kitle iletişim araçlarından yararlanmaktadırlar. Böylelikle sundukları ürün ve hizmete uygun bir kitle iletişim aracını seçebilmek ve hedef kitleye tekstil firmaları için vermesi gereken önemli bir karar alanını oluşturmaktadır. Bu araştırmanın konusu, bir reklamın başarısı için gereken iki önemli unsur olan, hedef kitle ve kitle iletişim araçları arasındaki bağlantı ve uygunluk ilişkisini belirlemek, tekstil işletmelerinin ve medya kararlarını hangi reklam ajanslarının ne tür faktörlerle verdiklerini saptamaya çalışmaktır. Reklam mesajlarını hedef kitleye ulaştıran medyalar çeşitli olmakla beraber, araştırmada esas alarak 'Sektörel dergiler' ve bu dergiler içinden, 'Tekstil sektörüne yönelik yayınlanan sektörel dergiler' incelenmiştir. 2000 yılında tekstil sektörüne ait dergilerde yayınlanan reklamların satış ve mesaj etkenliği açısından hedef kitle ile uyuşması araştırılmaya çalışılmıştır. Araştırmada örnek olarak seçilen dergilerin okuyucu profili ile bu dergilere reklam veren işletmelerin hedef kitlelerinin, reklam hedeflerine ulaşması açısından uygun olup, olmadığı incelenmiştir. Araştırmada 2000 yılında, tekstil sektörüne yönelik yayın yapan toplam 25 adet dergi içinden belirlenen Fashion News, Tekstil İşverenler Dergisi, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Dergisi, Tekstil ve Konfeksiyonda Görünüm Dergisi, TAD Tekstil Araştırmaları Dergisi'nin hedef kitlesi ile dergilere en çok reklam veren 14 firma arasından Astaş A.Ş., Cihan Makine A.Ş., Itochu Tekstil Kimya, Lectra Systemes, Emelda Deri Ltd. Şti., Sentez Yazılım, Coats Türkiye adlı tekstil işletmeleri ile onların reklam kararını veren birimleri ve reklam ajansı konumunda olan Komet Reklam Hizmetleri Ltd. Şti., ile Çağdaş Film Ltd. Şti., Itochu Tekstil Halkla İlişkiler Bölümü ile hedef kitlelerinin, reklam, satış ve mesaj etkenliği açısından birbirleri ile ne derecede uyumlu oldukları incelenmiştir. Araştırmada 25 adet derginin toplam 65 adet örnek sayısı kullanılmıştır. Bu araştırmada tekstil işletmelerinin ve reklam ajanlarının bu kararları hangi faktörlerle verdikleri saptanmaya çalışılmıştır. Araştırmada dergilere, firmalara ve reklam medya planı yapan birimlere uygulanmak üzere üç farklı anket hazırlanmıştır. The companics that activate in tekstile sector are using mass media in order to inform the product and service quality that they have, their company introduction and their differences from other trade marks to the target social groups. Consequently it is an important area of decision for the textile companies to choose the appropriate mass media according the product and service that they provide. The subject of this recarch is to determine the connection and appropriateness relation between target social group and mass media which are the two important elements necessarrry for the success of an advertisement and to try to determine the the kind of factors that the textile companies and advertising agencies use while having a media decision. Altopught there are different kinds of media to present the advertisement messages to the target social group, the 'Sectoral magazines' and especially the 'Sectoral magazines for the textile sector' are examined mainly in this research. The conformity of the advertisements published in the magazines for the textile sector in the year 2000 with the target social group regarding the sales and massage efficiency is tried to be researched. The reader profiles of the magazines which are selected as sample in the research and the approprialteness of the target social groups of the companies which advertise in this magazines in regard of hitting the target are axamined. In the research, the interralation between the target social group of the Fashion News, Tekstil İşverenler Dergisi, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Dergisi, Tekstil ve Konfeksiyonda Görünüm Dergisi, TAD Tekstil Araştırmaları Dergisi which are determined from within the twenty five magazines which are publihed for the textile sector in the year 2000 and the textile companies named Astaş A.Ş., Cihan Makine A.Ş., Itochu Tekstil Kimya, Lectra Systems, Emelda Deri Ltd. Şti., Sentez Yazılım, Coats Türkiye which are selected from within the fourteen company which are the companies that mostly advertise in this magazines and their units that decide about the advertisements and Komet Reklam Hizmetleri Ltd. Şti., Çağdaş Film Ltd. Şti., the publicrelations department of Itochu Tekstil which are in the situation of the advertisement agencies and their target social groups are examined carefully. In the rescarch sixtyfive sample issues of this twenty five magazines are used in the rescarch. The factors that efect the decisions of the textile companies and the advertisement agencies are tried to be determined in this research. In the rescarch, thrce different questionairre are prepared to apply on the magazines, companies and the units that make advertisement and media plans.
Keywords: Reklamcılık