Halep türkmenleri (1918-2008) - Dağ, Ahmet Emin (My University, 2010)
Halep bölgesine gelişleri üzerinden neredeyse bin yıl geçmiş olan Türkmenler, geçen süre içinde önemli bir tarihsel birikim ortaya koymuşlardır. Anadolu merkezi coğrafyasının gölgesinde kalmış olsa da bu birikim, günlük yaşamdaki birçok pratikle hayatiyetini sürdürmektedir. Bu tez ile birlikte, kültürel kimlik ve geleneklerindeki değişimin hangi boyutlarda olduğunu gösterilmeye çalışılmıştır. Bölgede insanlarla yapılan görüşmelere dayalı “saha çalışması” ve disiplinler arası yöntemler sayesinde Halep Türkmenlerinin Cumhuriyet dönemi boyunca yaşadıkları süreç ve bugünkü durumları kendi ifadelerine dayalı olarak ortaya konulmuştur. Halep; Türkmen; Halep Türkmeni, Suriye

Turkmens who came to Aleppo area nearly a thousand years ago, have produced a significant historical and cultural accumulation. Althought overshadowed of central Anatolian geography, This cultural accumulation, continues in many practical vitality in daily life. In this thesis, it is studied that what size the change in cultural identity and traditions is continuing. Based on interviews with people in the region, field work and thanks to interdisciplinary methods, Turkmens’ life style and their social status put forward during the Republican era. Key words: Turkoman, Aleppo, Turkoman of Aleppo, Syria.
Keywords: Cumhuriyet Tarihi; Türkmenler_Suriye