Makedonyalı Sabri Cemil’in Yeni Mekteb Dergisi’ndeki yazılarının incelenmesi - Melani, Gyülasfiye (My University, 2014)
II. Meşrutiyet dönemi Türk basın hayatında önemli bir dönüm noktasıdır. Bu yıllarda süreli yayınlarda sayı ve tür bakımdan bir artış görülür. Bu artış en fazla mizah basınında görülmekle beraber eğitim dergilerinin de o dönemdeki ehemmiyeti büyüktür. II. Meşrutiyet’in ilan edilmesinden sonra süreli yayınlarda hem yapı hem de tematik bakımdan önemli gelişmeler görülür. O dönemdeki değişimleri süreli yayınlarda görmek mümkünüdür. Bu dergilerden bir tanesi, Nisan 1911- Haziran 1912 yıllarında Üsküp’te yayım yapan Yeni Mekteb dergisidir. Dergi, o dönemin eğitim ihtiyacını karşılamaya çalışır. Çalışmamızda Yeni Mekteb dergisini ve bu derginin başyazarı olan Sabri Cemil’in hayatını, eserlerini, edebiyatla olan ilişkisini ve Yeni Mekteb dergisindeki yazılarını inceledik. Bununla birlikte Sabri Cemil’in dergide yer alan yazı ve şiirlerini Latin harflerine aktararak çalışmamızın son bölümüne ilave ettik. Osmanlı basını, II. Meşrutiyet, Eğitim, Sabri Cemil, Eğitim basını, Yeni Mekteb mecmuası.

The Second Constitutional Era is an important milestone in Turkish media life. İn this era, there is observed a significant increasing with regard to number and varietyof periodicals. The most increased periodical is humor magazine and also, educational magazines are of importance. After the declaration of II. Constitutional monarchy, there is a dramatic change about structural and thematic of periodicals and it is possible to see the change in periodicals. One of the magazines is Yeni Mekteb that tried satisfying the educational needs. İn this study, Yeni Mekteb and editorial writer Sabri Cemil’s life, works, and relationship of literature, as well as his writing in Yeni Mekteb are studied. And at the same time, Sabri Cemil’s writings and poems are trascripted from Arabic alphabet to Latin alphabet at the last chapter. Key Words: Ottoman Press, The Second Constitutional Era, Education, Sabri Cemil, Educational Press Yeni Mekteb magazine.
Keywords: Makedonyalı Sabri Cemi; Tarih ve Eleştiri; Türk Dili; Türk edebiyatı