Ekonomik kriz dönemlerinde tutundurma stratejileri ve oyun teorisine dayalı bir uygulama - Aydın, Mehmet (My University, 2003)
EKONOMİK KRİZ DÖNEMLERİNDE TUTUNDURMA STRATEJİLERİ VE OYUN TEORİSİNE DAYALI BİR UYGULAMA Hiçbir ekonomi salt kendi soyut ortamında ele alınamaz. Bu bağlamda her ekonomi gibi Türkiye ekonomisi de, bir yandan kendi iç dinamikleri, diğer yandan da dışsal dinamiklerin etkisi altımda gelişme sergilemiştir. Ekonomik kriz dönemlerinin en belirgin ve gerilim yaratan özelliği, belirsizliktir. Ekonomik kriz geçmiş dönemlerde ortaya çıkan belirsizliklerle başlar, dengenin yeniden sağlandığı döneme kadar devam eder. Ekonomik kriz, tehlike ve fırsat kavramlarını bir arada yaşatır. Başa çıkılamaması durumunda tehlike yaratan kriz, zamanında ve doğru verilen kararlarla fırsatlar yaratabilir. Bir krizde olumsuzlukları fırsata dönüştürmek ve kurumları en az zararla krizden çıkarmak için yöneticilerin, öncelikle krize ait bilgi ve değerlerle donatılmış bir bakış açısı kazanmaları gerekir. İşletmeler, günümüzde kendilerini tüketicilerden soyutlayarak yaşayamazlar. Bu yüzden ekonomik koşullar, tüketicileri olduğu gibi aynı zamanda işletmeleri de etkilerler. Ekonomik kriz dönemlerinde, işletmelerin pazarlama stratejilerini tüketicinin değişen davranış ve ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandırmaları gerekmektedir. Özellikler krizin tüketici üzerindeki etkileri, doğru tahlil edilip pazarlama stratejisi yeniden oluşturulmalıdır. Eğer kriz, hatalarla ve bozukluklarla dolu bir dönemin çökmesi ve yerine daha sağlıklı bir yapının gelmesine neden olacak bir fırsatı yaratıyorsa, ülke için toplumsal dönüşüm projesine çevrilebilir. Kriz döneminde pazarlama ve reklam faaliyetleri etkili ve fayda oranı yüksek alanlarda yapılırsa kriz en az hasarla atlatılabilir. Özellikle büyük şirketlerde pazarlama çalışmalarında devamlılık şarttır.Ancak bu şekilde ekonomideki çark dönebilir. Name and Surname: Mehmet Aydın Field: Business Administration Programme: Production Management and Marketing Supervisor: Ass. Prof A. Ercan Gegez Degree Awarded and Date: Master - Augost 2003 Marketing,Promotion, Economic Crises, The Game Theory

RESISTANCE STRATEGIES AT ECONOMICAL CRISIS AND AN APPLICATION BASED ON GAME THEORY We can not deal with any economy only in its abstract environment. Therefore as like every economy Turkish economy developed under effect of both its own internal dynamics and external dynamics. Economical crisis includes the terms danger and opportunity together. Crisis causes danger when it is impossible to overcome it but it can put forward opportunities with the decisions given on time and accordingly. The managers principally have to gain a point of view equipped with the information and values regarding the crisis in order to turn the negations into opportunities and to have the companies overcome the crisis suffering the minimum loss. Today the enterprises can not survive by isolating themselves from the consumers. For this reason economical conditions not only affect the consumers but also the enterprises. At the economical crisis periods, the enterprises should restructure their marketing strategies according to changing behavior and needs of the consumer. Especially the affect of the crisis on the consumer should be accurately analyzed and the marketing strategy should be reformed. If the crisis provides an opportunity that causes failure of a period full of faults and defects and arrival of a more healthy structure instead, this can be turned into a social transformation project for the country. If the marketing and advertising activities in the crisis period are carried out effectively and in the areas which have high benefit rates then the crisis will be overcome with minimum loss. Especially in the big companies, continuity of marketing studies is a must. This is the only way to have the wheel of the economy turned.
Keywords: Pazarlama Yönetimi; Reklamcılık; Satış Geliştirme; Satış Yönetimi