Endeksler ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası hisse senetleri piyasası endeksleri - Gülay, Güzhan (My University, 1998)
Çalışma kapsamında genel olarak endekslerin oluşturulması ve hisse senetleri piyasalarında kullanılan endeksler ile, Türkiye'de İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Hisse Senetleri Piyasası'nda (HSP) kullanılan endeksler konu edilmiş ve incelenmeye çalışılmıştır. Endekslerin oluşumundaki çeşitli yaklaşımlar ve teknikler incelenerek hisse senedi piyasasında kullanılan endekslerin karşılaştırmalı üstünlükleri tartışılarak İMKB endekslerinin durumu değerlendirilmiştir. İMKB'nin göstergesi durumunda bulunan İMKB Ulusal 100 Endeksi, Vadeli İşlemler Piyasası endeks kontratları için kullanılacak İMKB Ulusal 30 Endeksi, İMKB Sektör Endeksleri ve bu endeksleri oluşturan hisse senetleri çeşitli yönlerden değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Değerlendirme kapsamında endekslerin uygulama ve kullanım alanları, yurtdışı piyasa uygulamaları ve İMKB'de ne kadar etkin kullanıldığı konularında analizler yapılmıştır. Bu analizler kapsamında endekslerin özellikleri ve hesaplama yöntemleri incelenerek uygulamada görülen aksaklıklar tespit edilmeye çalışılmıştır. Endekslerin piyasayı temsil gücü, endekse dahil edilen veya endeksten çıkarılan hisse senetlerinin fiyat, işlem miktarı ve işlem hacmi performansları, yabancı borsalarda bu konularda yapılan çeşitli çalışmalar ışığında incelenerek, yurtdışında uygulanan küçük ve orta ölçekli sermaye şirketi endekslerinin İMKB'de uygulanabilirliliği ve gerekliliği araştırılmış ve bu konuda bir simülasyon çalışması yapılmıştır.

In the scope of the thesis together with the construction of the indexes in general and the stock indexes, it is aimed to analyse the indexes used in the Istanbul Stock Market. After analysing various approaches and methods in the construction of the indexes, a discussion about the superiority of the methods is made and the ISE indexes are evaluated. ISE National 100 Index accepted as the most appropriate benchmark of the ISE, ISE National 30 Index basis for the index futures and options in the near future, ISE Sectoral Indexes and the stocks constructing these indexes are evaluated in various perspective and evaluated. The uses and applications of the indexes and the effectiveness of the use of indexes in ISE are analysed. In this extent it is tried to figure out the disturbance in the applications. The effectiveness of indexes, the price and volume performances of the price of stocks which are added or taken out of list are analysed in the light of the foreign applications. The need and application of the small cap and middle cap indexes in ISE markets are examined and a simulation is performed on the subject.
Keywords: Hisse Senetleri