Okul Öncesi Çocukların Aile İşlevlerinin İncelenmesi: Anne Açısından Aileye Genel Bakış - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi eğitimi alan çocukların aile işlevlerinin incelenmesidir. Bu doğrultuda annenin görüşleri ve anneye ilişkin özellikler (annenin öğrenim durumu, yaşı, ailedeki çocuk sayısı, İstanbul'da yaşam süresi, eşi ile ilişkisi, bir işte çalışma durumu, aile ile yaşayan akrabanın olması, algılanan ekonomik düzey gibi) dikkate alınmıştır. Araştırmanın örneklemini, İstanbul'daki 16 resmi okul öncesi kurumlara devam eden 5 yaşındaki (60-72 ay arası) 416 kız ve 481 erkek çocuğun anneleri (n=897) oluşturmuştur. Araştırma bulguları genç annelerin daha ileri yaştaki annelere göre, ilkokul mezunu annelerin daha eğitimli annelere göre; üç çocuğa sahip annelerin daha az çocuğa sahip annelere göre; İstanbul'da yaşama süresi 20-29 yıl arasında olan annelerin İstanbul'da yaşama süresi daha uzun olan annelere göre aile işlevleri açısından daha sağlıksız bir yapıyı işaret ettikleri görülmüştür. Anne eşi ile ilişkisini yeterli gördüğü ölçüde ailenin daha sağlıklı olduğu; ailelerinde birlikte yaşadıkları akraba/lar bulunan annelerin, bulunmayan annelere göre ise aile işlevleri açısından daha sağlıksız bir yapıyı işaret ettiği dikkati çekmektedir. Aile ile birlikte yaşayan akraba sayısının artmasının ise aile işlevlerinde sağlıksız yapıya neden olduğu görülmüştür. Çalışmayan annelerin, çalışan annelere göre; yaptıkları işten memnun ve biraz memnun olarak belirten annelerin, çok memnunum olarak belirten annelere göre aile işlevleri açısından daha sağlıksız bir yapı gösterdikleri görülmektedir.Ekonomik durumun daha iyiye gitmesi ise aile işlevlerinde daha sağlıklı yapıya işaret etmektedir.

This study aims to investigate preschool children's family functions. To fulfill this aim, mothers' viewpoints and characteristics (e.g., educational level, age, number of children, time spent in Istanbul, relations with spouse, employment status, relatives living in the same house, and perceived economic level) have been considered. The study sample consists of the mothers (n = 897) of 416 girls and 481 boys aged 5 years old (60-72 months) attending 16 preschools in Istanbul. The findings show that less healthy family functions are displayed by young mothers than older ones; primary school graduate mothers than more educated ones; mothers with three children than those with fewer children; mothers who have lived in Istanbul for 20-29 years than those who have lived longer; mothers who have other relatives living with them than those who do not; non-working mothers than working ones; and mothers who stated that they were satisfied and moderately satisfied with their jobs than those who stated they were very satisfied. Other noteworthy findings are that the better the mother perceives her relations with her spouse and the better the economic situation, the healthier the family. The results also reveal that as the number of relatives living with the family increases, family functions become less healthy.
An Investigation of Preschool Children's Family Functions: A General Outlook on the Family from the Mother's Perspective
Keywords: Aile Çalışmaları; Sosyal Çalışma; Sosyoloji