Oral skuamöz hücreli papillom: Bir olgu raporu - Öztürk Özener, Hafize; Kuru, Leyla; Kuru, Bahar (My University, 2015)
Oral skuamöz hücreli papillom (OSHP), çok katlı epitelin benign proliferasyonu sonucu meydana gelen papiller veya verrüköz ekzofitik kitledir ve genellikle human papilloma virüs ile ilişkilendirilir. Ağzın herhangi bir yerinde görülebilen lezyonların yerleşim alanı sıklıkla dil, dudak ve yumuşak damaktır. Sistemik olarak sağlıklı 10 yaşındaki kız çocuğunun üst sağ santral dişinin vestibül yüzeyinde soliter saplı, yumuşak, pembebeyaz renkli ve karnabahar görünümündeki lezyonun asemptomatik olduğu ve 1 yıldır yavaş büyüme gösterdiği öğrenildi. Bölgenin periapikal radyografisinde dental ve periodontal dokuların normal olduğu gözlendi. Diş yüzeyi temizliği ve kök yüzeyi düzleştirilmesinden 1 ay sonra lokal anestezi altında lezyon bistüriyle eksize edildi; takiben kanama kontrolünün sağlanması, post-operatif dönemde minimal ağrı ve skar oluşumu, ve dezenfeksiyon sağlanması amaçlarıyla Nd:YAG lazer (1064 nm, 20 Hz, 3 W) uygulandı. Makroskopik olarak 1.1×0.5×0.2 cm3 boyutlarında, sarı renkli ve yüzeyi pürtüklü lezyonun histolopatolojik incelemesinde, çok katlı epitel altında bağ dokusu, çok sayıda rete pegler ve papiller kısımda spinöz hücre proliferasyonu izlendi ve OSHP tanısı kondu. Lezyonda viral sitopatik etki veya malignite bulgusuna rastlanmadı. Hastanın 4 yıllık takibinde rekürrans görülmedi.
Keywords: Histolojik değerlendirme, human papilloma virus, lazer, papilloma