Osmanlı Devleti’nde Mekke’nin yönetimi (1517-1617) - Aydeniz, Tuğba (My University, 2010)
Mekke, Hicaz, şerif, menşur, surre, hac, nâme-i hümâyûn ÖZET OSMANLI DEVLETİ'NDE MEKKE'NİN YÖNETİMİ (1517-1617) Mekke, Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı topraklarına ilhak edilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nda imtiyazlı bir idareye sahip olan Mekke'nin yönetiminden Mekke şerifi sorumludur. İdari manada Hicaz'ın tamamından mesul tutulan Mekke şerifleri berat adı verilen belge ile görevlerine atanırlardı. Mekke şerifleri Mısır Beylerbeyiliği üzerinden İstanbul ile yazışırlardı. Geniş maiyete sahip bir mahallî idareci vasfını taşıyan Mekke şerifi, protokolde vezir rütbesinde olup hutbede Osmanlı padişahından sonra ismi zikredilirdi. Mekke şerifleri bulundukları stratejik durumuna binaen önemli görevler üstlenmişlerdir. Bu çalışma, Osmanlıların Hicaz bölgesinde Mekke emirlerinin ağırlıklı önemlerini ortaya koymaya çalışarak Mısır'ın ilhakından itibaren ilk yüzyıllık dönemini ele almaktadır. Mecca, the Hejaz, The Grand Shereef, charter (title of privilege), surre, the haj, nâme-i hümâyûn

ADMINISTRATION OF MECCA IN THE OTTOMAN STATE (1517-1617) Mekke was added to Ottoman lands by Yavuz Sultan Selim. as a priviliged state, sharif of Makka is responsible for the governance of Makka.when shariffs were assigned for the governance of the state, they were given a special document (berat) for starting their mission, called menshur. shariffs were exchanging documents with Istanbul, through the agency of high-governorship of Beylerbeyi. A local governorship with wide number of attendants, the shariff of makka was at the same level of vazirs in protocols and when hutbes were read their names were stated just after the Ottoman ruler. The sharif of Mecca is responsible of Hicaz which is a semi-independent region in the Ottoman Empire. These sharifs, from time to time, undertook important missions according to the strategic situations they possess. This research studies the first century of Ottoman sovereignity after the conquest of Egypt and tries to enlighten the dominant importance of Ottoman empire on these lands.
Keywords: Mekke_Tarih; Osmanlı İmparatorluğu_Siyaset Ve Yönetim; Osmanlı İmparatorluğu_Tarih_1517-1617; Türkiye_Tarih; Yeniçağ