Yusuf Nabi ve Hayriyye adli eserinin din eğitimi açisindan değerlendirilmesi - Aydeniz, Nurullah (My University, 2012)
Hayriyye-Din-Eğitim ÖZET YUSUF NÂBÎ VE HAYRİYYE ADLI ESERİNİN DİN EĞİTİMİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Klasik Osmanlı divan edebiyatının son büyük temsilcisi olan Nâbî, 1642 yılında Urfa’da doğmuştur. Yetenekli biri olan Şair doğup büyüdüğü Urfa kendisine yetmeyince İstanbul’un yolunu tutmuştur. Kendisine sahip çıkan Musâhip Musatafa Paşa vasıtasıyla İstanbul’da önemli bir konuma sahip olmuş, hem ilmi hem edebi çevrelere girebilmiş, hem de devlet erkânıyla yakınlık kurabilmiştir. Oldukça verimli bir Müellif olan ve birçok eser bırakan Nâbî, Osmanlı’nın en zor dönemini yaşadığı devre bizzat şahit olmuş, yönetimde ve halk tabanında meydana gelen bozulmaları yakından görme imkânı bulmuştur. O, olup bitene kayıtsız kalmamış, yazdığı Hayriyye adlı eseriyle tavrını ortaya koymuştur. Oğlu için yazdığını belirttiği eseriyle aslında oğlunun şahsında bütün gençliğe hatta bütün halka, o günün şartlarında sıkıntıdan uzak mutlu yaşamanın yolunu göstermeye, İslam ahlakına uygun bireyi inşa etmeye çalışmıştır. Biz bu çalışmada önce Nâbî’nin hayatına, edebi şahsiyetine ve eserlerine değindik. Daha sonra kaynağı ayet ve hadis olan ahlaki öğütlerine yer verdik ve din eğitimi açısından inceledik. Ayrıca yaşadığı dönemin adli ve idari organlarındaki kişilere yönelttiği bazı eleştirileri yine Kur’an ve Hadis ışığında ele alıp değerlendirdik. Koywords: Nâbî-Hayriyye-Religion-Education

YUSUF NÂBÎ AND HİS WORK TİTLED HAYRİYYE İN THE EVALUATİON FROM THE POİNT OF VİEW OF RELİGİOUS EDUCATİON Nâbî is the last great representative of classical ottoman divan literature, was born in 1642 in Urfa. The talented poet took the Istanbul way when the Urfa fell short of mark. He had a important position through Musâhip Musatafa Paşa who supported him. He joined both scientific and literal milieu, established rapport with high state officials. Nâbî, is one of pretty prolific and left a lot of works, saw the dire times of Ottoman Empire with own eyes. He had opportunity to closely observe the deteriorating governance and grassroots. He didn’t be indifferent to goings on; He took up his position with his work Hayriyye. With his work, he pointed out dedicated to his son indeed the person of his son to all the youth, even all the people show a happy way to live; out of trouble conditions of that day , tried to build individual according to the morality of Islam. In this study, we touched on Nâbî’s life, his literary personality and works Then We included the moral advices that the source of the verse and the hadith and studied in terms of the training religion. Additionally some of the criticisms directed at the judicial and administrative organs of the people of his period taking over and evaluated in the light of Quran and Hadith.
Keywords: Din Eğitimi