Hemşirelerde iş doyumu ve etkileyen faktörler - Bayrak, Gülfer (My University, 2004)
HEMŞİRELERDE İŞ DOYUMU VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER Adı ve Soyadı : Gülfer BAYRAK Danışman Adı : Nefise BAHÇECİK Program : Yüksek Lisans Hemşirelikte Yönetim

Araştırma, hemşirelerde iş doyumu ve iş doyumunu etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırma, GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesinde gerekli izinler alındıktan sonra Nisan-Mayıs 2003 tarihleri arasında 206 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen bilgi formu ve hemşirelik iş doyum ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS(Statistical Package for Social Sciences) paket kullanılarak analiz edilmiştir. Değerlendirmede varyasyon analizi (ANOVA), yüzdelik, t testi, Man-Whitney U testi ve Pearson korelasyon analizi ve ilgili diğer istatistiksel testler kullanılmıştır. Sonuç olarak, hemşirelerin işin değişik boyutlarına ilişkin doyum puanları ortalamalarının farklı olduğu, en yüksek doyum sağlanan boyutun güvenlik (3.35±2.86) ve en düşük doyum sağlanan boyutun ise ücret (7.36±2.56) olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin genel iş doyum puan ortalamaları ile işin, çalışma ortamı ve koşulları, yönetim biçimi, yükselme olanakları boyutlarına ait doyum puanları arasında güçlü bir ilişki olduğu (p<0.001) saptanmıştır. Genel iş doyum puan ortalamalarını, medeni durum, sağlık sorunu varlığı, çalışma şeklinden memnun olma, hemşire sayısının yeterliliği gibi değişkenlerin etkilediği (p<0.05), evlilerin, sağlık sorunu olanların, çalışma şeklinden memnun olmayanların ve hemşire sayısını yeterli bulmayanların daha doyumsuz olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlar ışığında; hemşirelerin iş doyum düzeyini artırmak amacıyla yöneticilere uygulamada yardımcı olabilecek öneriler getirilmiştir. NURSES' JOB SATISFACTION AND INFLUENCING FACTORS SUMMARY This research has been planned descriptively with the aim of defining job satisfaction in nurses and the factors that influence job satisfaction. The research was conducted with 206 nurses in GATA Haydarpaşa Training Hospital between dates April-May 2003, after receiving necessary permissions. As data gathering tools, an information tool developed by the researcher and nursing job satisfaction scales were used. Gathered data were analyzed by using SPSS software (Statistical Package for Social Sciences). In the evaluation of the data, variation analyses (ANOVA), percentage, t test, Man-Whitney U test and Pearson correlation analysis, and other related statistical tests were used. As a result, we defined that nurses' satisfaction score averages differed in different dimensions of the job, with the highest satisfaction derived from security (3.35±2.86) and the least from salary (7.36±2.56). There was a strong relation between nurses' overall job satisfaction score averages and the dimensions of working environment and conditions, management style, and promotion opportunities (p<0.001). We found that overall job satisfaction score averages were influenced by variables; marital status, presence of health problem, contentment of the work pattern, and sufficiency of nurse number(p<0.05), and that the married, those who had health problems, who were discontent with the working pattern, and who believed the number of nurses was not sufficient were more unsatisfied. In the light of the obtained results, suggestions were introduced to managers to help them in their practices in order to increase the level of job satisfaction of nurses.
Keywords: Hemşirelik; İş Tatmini