Yeni dalga sinemasının görünmeyen feminen yüzü: Agnès Varda sinemasında kadın temsili - Midilli, Seher (My University, 2014)
Yeni Dalga sineması 1950’li yıllarda Fransa’da ortaya çıkan bir sinema akımıdır. Yeni Dalga, yerleşik sinema kurallarına karşı yeni bir sinema dili ortaya koyması bakımından büyük önem taşımaktadır. Gerek sinemaya kazandırdığı yenilikler, gerekse diğer ülke sinemalarında da benzer ‘yeni’ hareketlerin ortaya çıkmasına yol açarak dünya çapında ses getiren bir sinema akımı haline gelmiştir. Genel olarak Yeni Dalga literatürü içerisinde akımın en önemli temsilcileri olarak Jacques Doniol Valcroze, Pierre Kast, Jean-Luc Godard, François Truffaut, Eric Rohmer, Jacques Rivette, Jacques Demy, Claude Chabrol, Alain Resnais, Louis Malle ve Chris Marker’ın isimleri ön plana çıkmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, Yeni Dalga sineması içerisinde erkek yönetmenlerin dışında akımın dişil yüzünü temsil eden bir kadın yönetmen olduğu vurgusunu yaparak Agnès Varda sinemasını Yeni Dalga literatürü kapsamında görünür kılmaktır. Bunun yanı sıra çalışmada Agnès Varda sinemasında kadın imgesi feminist söylem analizi yöntemi ile incelenecektir. Geleneksel sinemada erkeğin temsili, erkek egemen iktidarın yansıması şeklinde olmaktadır ve ataerkil toplumun en önemli dinamiği kabul edilen erkek, geleneksel sinemada da en önemli dinamiği oluşturmaktadır. Varda ise Mulvey’in ortaya koymuş olduğu geleneksel sinemanın özellikle kadın üzerinden kullandığı yıpratıcı dilini reddederek ve sinemadaki bu yerleşik kodları kırarak yeni ve alternatif bir sinema arayışında olmuştur. Çalışmada bu bağlamda yine Varda’nın sinemasında toplumsal cinsiyet normlarına feminizm temelinde nasıl bir karşı söylem oluşturduğu ele alınacaktır. Yeni Dalga, Agnès Varda, Feminizm, Toplumsal Cinsiyet, Kadın Temsili.

New Wave is a cinema movement emerged in France in 1950s. New Wave is of great importance in terms of producing a new cinema language against permanent cinema rules. It became a world-shaking cinema movement by causing that similar “new” movements and innovations come up. In general, names such as Jacques Doniol Valcroze, Pierre Kast, Jean-Luc Godard, François Truffaut, Eric Rohmer, Jacques Rivette, Jacques Demy, Claude Chabrol, Alain Resnais, Louis Malle, Chris Marker stand out as leading representative of the movement in the New Wave literature. The purpose of this thesis study to make Agnès Varda cinema visible within the context of New Wave literature by underlining that there is a woman director who represents female side of the movement except for male directors in the New Wave Cinema. Besides, woman image in Agnès Varda cinema will be researched with feminist discourse analysis in the study. Male figuration in conventional cinema consists of reflection of male domination potency and male accepted as principle dynamics of patriarchal society forms leading dynamics in the traditional cinema, too. Varda has been in search of new and alternative cinema by refusing the killing language of conventional cinema produced by Mulvey and by breaking built-in codes. Within this context in Varda’s cinema how she has created a counter-discourse to gender norms on the basis of feminism. Key Words: New Wave, Agnès Varda, Feminism, Gender, Female Representation.
Keywords: Fransa; Kadınlar, Sinemada; Sinema; Sosyal yönleri; Tarih; Varda, Agnes