Kamu binalarındaki laboratuvarlarda iş sağlığı ve güvenliğine genel bir bakış: bir devlet üniversitesi örneği - Girice, Gizem (My University, 2018)
KAMU BİNALARINDA BULUNAN LABORATUVARLARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İNCELEMESİDünyada ve Türkiye’de sanayileşme süreci ile birlikte yaşanan gelişmelere paralel olarak meslek farkı gözetmeksizin iş yaşamında iş kazaları ve meslek hastalıkları günden güne artmaktadır. Buna bağlı olarak iş sağlığı ve güvenliği de giderek önemi artan bir konu haline gelmektedir. Bilimsel araştırmaların, ölçüm ve deneylerin kontrol altında yapılabilmesine olanak veren laboratuvarlar iş sağlığı ve güvenliği biliminin üstünde durduğu en önemli iş alanlarından biridir. Çünkü laboratuvar çalışanları kısa vadede her an iş kazalarıyla; uzun vadede ise meslek hastalıklarıyla karşı karşıyadır. Sadece çalışanlar değil; Türkiye’nin seçkin üniversite laboratuvarlarında eğitimleri adına deney yapan üniversite öğrencileri de bu risklerle karşı karşıya kalmaktadırlar.Bu çalışmamızda olası iş kazalarını önlemek adına kamu binalarındaki bulunan laboratuvarlarda alınması gereken önlemlerin açıklanması amaçlanmaktadır. Çalışmamızın üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde laboratuvar sınıflandırılmasına girilerek; ikinci bölümde güvenli bir laboratuvar ortamı genel şartları üzerinde durulacaktır. Üçüncü bölümde ise örneklem olarak seçilmiş bir devlet üniversitesinin mühendislik fakültesinde bulunan laboratuvarlarda gözlem yapılarak tasarım aşamasından çalışanlara kadar alınması gereken asgari iş sağlığı ve güvenliği unsurlarına değinilerek çalışma sonlandırılacaktır. Ağustos, 2018Gizem GİRİCE

OCCUPATIONAL HEALTH AND SAFETY IN LABORATORIES IN PUBLIC BUILDINGSIn parallel with the developments together with the industrialization process in Turkey and the world, without distinction of working life profession of occupational accidents and occupational diseases is increasing day by day. According to this, Occupational Health and Safety is becoming increasingly important issue.Laboratories that allow scientific research, measurement and experiments to be carried out under control are among the most considerable business areas of occupational health and safety science Because laboratory workers are always at work in short walks; In the long run, he is confronted with occupational diseases. Not only employees; Turkey's elite universities on behalf of education in laboratory experiments that college students are also faced with this risk.It is aimed to explain the precautions that should be taken in laboratories in public buildings so that prevent possible work accidents in this work. Our study consists of three parts. In the first part, laboratory classification is entered; The second part will focus on the general conditions of a safe laboratory environment. In the third part, observations are made in the laboratories located in the engineering faculty of a state university selected as a sample and the study will be ended by touching on the minimum occupational health and safety factors to be taken up to the employees from the design stage.August, 2018Gizem GİRİCE
Keywords: Araç, gereç ve donanımlar; business promotion vocational disease; Equipment and supplies; İş güvenliği; iş kazası meslek hastalığı; iş sağlığı ve güvenliği; Job security; Laboratories; laboratory; laboratuvar; Laboratuvarlar; occupational health and safety; Risk assessment; Risk değerlendirme; Turkey; Türkiye