Farklı ölçü maddelerinin boyutsal stabilite ve doğruluk, yüzey detayı, değme açısı ve ıslanabilirlik açısından değerlendirilmesi - Aslan, Yılmaz Umut (My University, 2012)
Ölçü alımı, protez yapımında ve uyumlamasında önemli bir safhadır. Ölçünün kalitesi son uyum doğruluğunda ve dental restorasyonun başarısında çok etkilidir. Araştırmacılar bu kaliteyi değerlendirirken elastomerik ölçü maddelerinin boyutsal stabilitesi ve doğruluğuna, yüzey detayına, değme açısına ve ıslanabilirliğine bakmıştır. Her bir ölçü maddesinin farklı doğruluk hassasiyeti vardır. Güncel araştırmalara göre kullanılan en hassas ölçü maddelerinin polieter ve polivinil siloksandır. Bu çalışmalarda, her iki ölçü maddesinin de ortak özelliklerini barındıran polivinil siloksaneterin hassasiyetinin son derece yüksek olduğu belirtilmiştir. Boyutsal doğruluk ve stabilite ölçümünde kullanılan Bilgisayarlı Mikro Tomografi, ışık mikroskobunun ve lazer tarayıcının dezavantajlarından bağımsız olarak ölçü ve modelleri üç boyutlu incelememize ve invaziv olmayan ölçme tekniği geliştirmemize imkan sağlar. Ayrıca diğer tekniklerden farklı olarak ölçü yüzeyinin de bilgisayara aktarılıp doğruluk ve yüzey detayı açısından hassas olarak ölçülebilmesine izin verir. Bu sistem sayesinde hem ölçüdeki hem de alçı modele aktarım sırasındaki farklılık hacimsel olarak bulunabilecektir. Değme açısı ve ıslanabilirlik bu ölçülerin, su varlığında nasıl bir davranış sergilediğini gösterir. Ağız ortamında tükürükten bağımsız bir ortam olamayacağı için bu ölçülerin su karşısındaki davranışı da ölçü netliği ve doğruluğu açısından son derece önemlidir. Çalışmamızda üç farklı tip ölçü maddesi, polieter, polivinilsiloksan ve polivinilsiloksaneter kullanılmıştır. Bu elastomerik ölçü maddelerinin boyutsal stabilite, boyutsal doğruluğuna bakmak için yedişer tane, değme açısına ve ıslatabilirliğine bakmak beşer tane ölçü alınmıştır. İstatiksel inceleme sonrası boyutsal stabilite ve doğrulukta anlamlı fark bulunmuştur. Değme açısı ve ıslatabilirlik incelemesinde polieter ve polivinilsiloksaneter arasında anlamlı fark bulunamazken, polivinilsiloksan ile anlamlı fark bulunmuştur. Boyutsal stabilite, değme açısı mikro bt, ölçü maddesi.

Dimensional stability and accuracy, surface quality, wettability and contact angle of different impression materials Impression is a vital step in denture making. Quality of impression is very effective in final accuracy of dental restoration. Researchers have examined dimensional accuracy, stability, surface reproduction, contact angle and wettability of elastomeric impression materials. Existing research point at polyether and polyvinyl siloxane as the most sensitive types of impression materials. In addition to these, the recently developed impression material polyvinyl siloxanether, which combines the common properties of both polyether and polyvinyl siloxane, has been shown to have very high sensitivity. Micro Computed Tomography which used for dimensional accuracy and stability tests, allows us to examine impressions and models in three dimensions and to develop a non-invasive impression technique without being affected by the disadvantages of microscope and laser scanner. It allows for the transfer of the impression surface to the computer in a manner that is accurate and sensitive in terms of surface detail. Contact angle and wettability demonstrates how these impressions behave in the presence of water. Since the mouth media is never independent from saliva, the behavior of these impressions with water is extremely important for accuracy. This study uses three different types of impression materials: polyether, polyvinylsiloxane and polyvinylsiloxanether. In order to examine the dimensional accuracy, stability seven different impressions and for contact angle and wettability five different impressions have been made of each. Statistical analysis of these samples indicate statistically significant differences in stability ve accuracy. Although there was no significant difference between polyether and polyvinylsiloxanether in the terms of wettability, there is significant difference with polyvinylsiloxane. mensional stability, contact angle, micro ct, impression material.
Keywords: Diş Hekimliği; Protez Diş