Türk vergi yargısında bilirkişilik - Soydan, Başar (My University, 2008)
TÜRK VERGİ YARGISINDA BİLİRKİŞİLİK Bilirkişilik müessesesi, yargılama hukukuna ait bir kavramdır. Yargılama faaliyeti sırasında, yargı makamları (hâkim veya savcı) ya da taraflar, delillerin değerlendirilmesi ya da iddia ve savunmaların güçlendirilmesi için bilirkişilere başvururlar. Alanlarında uzman olan ve özel veya teknik bilgi sahibi olan bilirkişiler, bu bilgi ve deneyimleriyle, dava konusu olayın maddi boyutunun açığa çıkarılması amacıyla yargılama faaliyetine katılırlar. Bilirkişilerin yargılamaya katılması, usûl kanunlarında düzenlenmiştir. Çalışma konumuz olan “Türk Vergi Yargısında Bilirkişilik”, vergi yargılama usulünü de kapsayan, 2577 sayılı İdari yargılama Usulü Kanunu’nun 31. maddesinde düzenlenmiştir. Ancak bu madde, bilirkişilik ile ilgili düzenlemeler için 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’na yollama yapmıştır. Öte yandan, hapis cezası gerektiren vergi suçlarının yargılaması ise 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’na tabi olan ceza yargısında görülmektedir. Çalışmamızda, hem bu nedenlerden dolayı hem de bir karşılaştırma yapmak amacıyla, bilirkişilik müessesesini bu üç usûl kanunu kapsamında incelemiş bulunmaktayız. Son iki bölümde ise asıl konumuz olan Türk vergi yargısına dönerek, vergi yargısının yapısını, işleyişini, ilkelerini ve vergi davalarının kapsamını belirttikten sonra bilirkişiliğin ve bilirkişilerin bu yapı içindeki yerini ve sorunlarını irdelemeye ve açıklamaya çalıştık.

EXPERTNESS IN TURKISH TAX JURISDICTION Expertness institution, which is concept, is related to trial law. During a trial process, judicial authorities (judge or public prosecutor) or parties, apply to experts for valuation of evidences or for strengthening a claim or defense. Experts who have special or technical knowledge in their field attend trial process with their knowledge and experiences to indicate physical aspect of any lawsuit case. Attending the trial process by experts is regulated under the Turkish procedural codes. Our study topic, “Expertness in Turkish Tax Jurisdiction” is regulated under the Administrative Jurisdiction Procedure Code (n.2577)(article 31) which includes tax jurisdiction procedure. But this article directs us to The Civil Procedure Code (n.1086) for regulation of expertness. On the other hand, tax crime’s judgment for tax crimes required prison punishment is regulated under the Criminal Procedure Code (n.5271). In our study, for both these reasons and comparison, expertness institution is examined aspects of these three procedure codes. At last two part while we are returning our real topic (Turkish Tax Jurisdiction), we adress tax jurisdiction structure, process, principles and scope of tax lawsuits, then we tried to go through and explain the expertness, experts and their problems in this structure.
Keywords: Mali Hukuk; Vergi Hukuku; Vergilendirme