Automatisierung von geschaftsprozesse durch workflow management systeme - Toker, Fahri Kaan (My University, 2003)
Soyadı: Fahri Kaan Toker letme Enformatik (Almanca) Prof. Dr. Leonhard von Dobschütz Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans – Eylül 2003 akışı, süreç otomasyonu

İş akışı yönetim sistemi (İAYS) yazılımları kurumlarda iş akışlarının standart bir yapıya kavuşmasını ve otomasyonunu sağlayan ve bu kapsam çerçevesinde bilgisayar ortamında iş süreçlerinin modellenmesi, yönetimi, kontrolü ve raporlamasına imkan veren yazılımlardır. İAYS yazılımlarının kullanımı kurumlarda kalite ve verimlik artışı sağlamaktadır. Gelişen teknoloji ve piyasadaki rekabet koşulları kurumları sürekli olarak verimliliklerini arttırmaya ve iş akışlarının giderek daha büyük bir kısmını elektronik ortama taşımaya yöneltmektedir. Ülkemizde günden güne yaygınlaşmakta olduğunu gördüğümüz e-devlet ve e-iş uygulamaları kurumların iş akışı yönetim sistemi yazılımlarına olan ihtiyacını özelikle daha da arttırmaktadır. Bu çalışma çerçevesinde elektronik bir iş akışı yönetim sistemi uygulaması kullanan bir firmada başarı faktörleri belirlenmeye çalışılmış. Örnek bir süreç çerçevesinde elektronik iş akışı uygulamasına geçiş adım adım incelenmiştir. INFORMATIONEN Vorname und Name : Fahri Kaan Toker Institut : Sozialwirtschaftswissenschaften Abteilung : Wirtschaftsinformatik Berater : Prof. Dr. Leonhard von Dobschütz Arbeitstyp und Datum : Masterarbeit- September 2003 Workflow, Geschäftsprozess ZUSAMMENFASSUNG Der Einsatz von WfMS verspricht den Unternehmen Flexibilität und Effektivität und verbesserung von Arbeitsqualität aber eine kontinuierliche Verbesserung von Geschäftsprozessen kann nicht ohne die Mitarbeiter erfolgen. Der Erfolg eines stetigen Verbesserungsprozesses hängt unmittelbar davon ab, inwieweit sich die Mitarbeiter damit identifizieren können und sich aktiv beteiligen. Der Grad an Identifikation wiederum hängt davon ab, wie die Interessen und Erfahrungen der Mitarbeiter bei der Optimierung eingebracht werden können und berücksichtigt werden. Aus diesem Grunde ist es notwendig mitarbeiterorientierte Vorgehensweisen für die Einführung und Nutzung eines WfMS sowie für die Durchführung eines stetigen Verbesserungsprozesses den Unternehmen zur Verfügung stellen zu können. Im Umfeld dieser Arbeit wird versucht, den Weg festzustellen
Keywords: Şirketler_Otomasyon; Yönetim_İşletme