Selim proliferatif meme lezyonlarına yaklaşım - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Görüntüleme yöntemlerinin yaygın kullanılması sonucunda görüntüleme anomalileri klinisyenlerin karşısına daha sık çıkmaktadır. Bu lezyonları örneklemek için görüntüleme eşlikli kalın iğne biyopsi yöntemleri kullanılmaktadır. Yapılan biyopsilerin %1-10'nunda selim proliferatif lezyon tanısı konulmaktadır. Bu lezyonlar arasında atipik duktal hiperplazi, lobuler neoplazi (atipik lobuler neoplazi, lobuler karsinoma in situ) ve papiller lezyonlar yer almaktadır. Kalın iğne biyopsisi ile selim proliferatif lezyon tanısı alan bazı lezyonların daha sonra eksize edilerek örneklendiklerinde kanser oldukları anlaşılmaktadır. Selim proliferatif lezyonların gerek öncü lezyon olarak o memede, gerekse genel risk faktörü olarak her iki memede kanser gelişimi için farklı derecede risk oluşturdukları bilinmektedir. Bu nedenlerden ötürü bu lezyonların saptandığı kadınlara risk danışmanlığı ve önleyici yöntemler açısından nasıl bir klinik yaklaşımda bulunulması gerektiği halen en tartışmalı konular arasındadır. Bu derlemede kanıtlar çerçevesinde üç konuda uygulama önerileri sunulmaktadır. Kalın iğne biyopsisi ile selim proliferatif olarak tanı alan lezyonların eksizyonel biyopsi ile çıkarılmalarının gerekliliği, bu lezyonların risk değerlendirmesindeki önemi ve bu lezyonlara sahip kadınlara erken tanı için nasıl bir tarama yönteminin ve/veya kanseri önleme için hangi yöntemlerin uygulanabileceği konularında bilgi verilmektedir.

As high-tech breast imaging techniques are increasingly implemented in practice, physicians are detecting more nonpalpable lesions which they think are necessary to be sampled. Currently, the image guided large core biopsy is the preffered method to confirm the diagnosis. 1-10% of core biopsies reveal benign proliferative lesions which pose further dilemmas. Atypical ductal hyperplasia, lobular neoplasia (atypical lobular hyperplasia and lobular carcinoma in situ) and benign papillary lesions are among these benign diseases. Previous studies showed that subsequent excision of these lesions upgrade the diagnosis. Depending on the type of core biopsy diagnosis, in up to half of the patients in situ or invasive carcinoma is found after excisional biopsy. Therefore, it is crucial to identify those benign proliferative diseases who necessitate further excision. The second dilemma is assessing the breast cancer risk in order to provide appropriate counselling. The risk differs depending on the type of lesion, patient's age and number of proliferative foci. Finally, counselling should include discussion about risk management options. These include measures which facilitate early diagnosis and preventive methods such as tamoxifen, raloxifene and prophylactic mastectomy. Overall, this comprehensive review provides all available evidence about proper management of patients with benign proliferative diseases.
Approach to benign proliferative breast lesions
Keywords: Patoloji; Radyoloji, Nükleer Tıp, Tıbbi Görüntüleme