Tuzların içindeki aşırı halofil arkelerin alternatif elektrik akımı ile inaktivasyonu - Anık, Sema (My University, 2014)
TUZLARIN İÇİNDEKİ AŞIRI HALOFİL ARKELERİN ALTERNATİF ELEKTRİK AKIMI İLE İNAKTİVASYONU Tuz Gölü’nden elde edilen tuz, derinin korunmasında kullanılmaktadır. Ham tuz, yüksek sayıda aşırı halofil arke içermektedir. Bu mikroorganizmalar deri kalitesini düşürmektedir. Bu çalışma ile, tuzun içinde bulunan proteolitik ve lipolitik aşırı halofil arkeleri öldürmek için etkili, pratik ve hızlı bir yöntem geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle, Tuz Gölü’nden toplanan tuz örneklerinde toplam aşırı halofil arke, toplam proteolitik ve lipolitik aşırı halofil arke sayıları belirlenmiştir. Tuz örneklerinde bulunan aşırı halofil arkeler üzerine alternatif elektrik akımının inaktivasyon etkisinin araştırılması için deneyler 2 grup halinde tasarlanmıştır. Birinci deneyde, 2A alternatif elektrik akımı 25 dakika boyunca %25 NaCI içeren sıvı besiyerinde çözünen tuz örneklerine uygulanmıştır. İkinci deneyde, 2A alternatif elektrik akımı 25 dakika boyunca proteolitik aşırı halofil, lipolitik aşırı halofil, hem proteolitik ve hem de lipolitik aşırı halofil arke izolatları ve bunların karışık kültürleri üzerine uygulanmıştır. Tuz örneklerindeki aşırı halofil arkeler (102 - 104 kob/ g) 2A alternatif elektrik akımı ile 1 dakikada öldürülebildiği halde, tuz örneklerinden izole edilen aşırı halofil arke izolatları (106 kob/ ml) 5 dakikada öldürülebilmiştir. Bu elektrik uygulaması deri korunmasında kullanılan tuzun içindeki proteolitik ve lipolitik aşırı halofil arkelerin inaktive edilmesinde oldukça etkili bulunmuştur. Sonuç olarak, deri endüstrisinde ıslatma işlemlerinde arkeyal zararı önlemek için bu kolay, uygulanabilir, ekonomik, hızlı, geniş spektrumlu aktiviteye sahip yöntemin kullanılmasını önermekteyiz. Mart, 2014 Sema ANIK

INACTIVATION OF EXTREMELY HALOPHILIC ARCHAEA IN SALT SAMPLES WITH ALTERNATING ELECTRIC CURRENT Salt obtained from Tuz Lake in Turkey is used in hide preservation. Crude salt contains extremely halophilic archaea in high numbers. These microorganisms degrade the quality of leather. The aim of this study is to find an effective, practical and rapid treatment system to kill proteolytic and lipolytic extremely halophilic archaea in the salt. Therefore, salt samples were collected from Tuz Lake, and the total cell counts of extremely halophilic archaea, proteolytic and lipolytic extremely halophilic archaea were determined in these samples. Two sets of experiments were designed to determine the inactivation effect of alternating electric current on extremely halophilic archaea. In the first experiment, 2A alternating electric current was applied to the salt samples dissolved in liquid medium containing 25% NaCl for 25 min. In the second experiment, 2A alternating electric current was applied for 25 min to the isolates of proteolytic extremely halophilic archaea, lipolytic extremely halophilic archaea, both proteolytic and lipolytic extremely halophilic archaea and a mixed culture of these isolates. While the extremely halophilic archaea in salt (102-104 CFU/ g) was annihilated in one min via the alternating electric current, five min treatment with the current was enough to destroy extremely halophilic archaeal isolates (106 CFU/ mL) obtained from salt samples. This electric treatment was found fairly effective to kill proteolytic and lipolytic extremely halophilic archaea in salt used for hide preservation. In conclusion, we suggest using this easy, economical, fast, broad-spectrum activity system to prevent archaeal damage during the brine curing process in leather industry. March, 2014 Sema ANIK
Keywords: Biyoloji; Mineroloji_Tuz; Tuz Gölü