Stratejik Liderlik, Sosyal Sermaye ve Performans Arasındaki İlişkiler - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Amaç – Belirsizliğin hâkim olduğu sert rekabet koşulları altında hayatta kalabilmek, rekabetçiolabilmek, sürdürülebilirliğini korumak ve kârlılığını artırmak isteyen örgütlerin gelenekselyönetim yaklaşımları yerine uzun vadeli ve geniş bir bakış açısına sahip olan stratejik yönetimkavramına odaklanmaları gerekmektedir. Stratejik yönetim kavramının önemli bir aktörü olanstratejik liderler ise örgütler için rekabetçi üstünlük unsuru olarak ön plâna çıkmaktadır. Geleceğigörebilmenin oldukça zor olduğu günümüzde gelişen ve değişen dünyada hayatta kalabilmek,birtakım fırsatlardan yararlanabilmek ve tehditlerden korunabilmek için liderlerin stratejikkararları doğru bir şekilde alabilmeleri ve gerektiğinde stratejik değişimleri yapabilmeleriönemlidir. Stratejik liderlerin gelecekte de başarılı olabilmesi tamamlayıcı ve kritik kaynaklaraodaklanmalarını gerektirmektedir. Bu ise stratejik liderlerin bir örgütün sürdürülebilir rekabetavantajı olan sosyal sermaye aracılığıyla kilit kaynaklara ulaşabilmesiyle ilişkilidir. Sosyalsermayelerini etkili bir şekilde yönetebilen stratejik liderler kritik kaynaklara ulaşabilecek ve buşekilde de rekabet üstünlüğünü elde edebileceklerdir. Bu bağlamda bu araştırmanın amacı,stratejik lider olarak nitelendirilen üst düzey yöneticilerin sahip oldukları sosyal sermayelerininperformansı nasıl etkilediğini sosyal sermayenin güven, kurumlar, normlar ve yaptırımlar, ağlarakatılım, ortak eylem ve işbirliği ile öğrenme boyutu çerçevesinde değerlendirmektir.Yöntem – Bu araştırmada, nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın verileri nitelaraştırma yöntemlerinden görüşme tekniği ile elde edilmiştir. Verilerin analiz edilmesinde isebetimsel analiz yöntemi kullanılmıştır.Bulgular – Araştırma sonucunda sosyal sermayelerini etkin bir şekilde kullanan üst düzeyyöneticilerin işletmelerin performanslarına olumlu katkılar sağladıklarına dair bulgularaulaşılmıştır.Tartışma – Üst düzey yöneticilerin gerekli ortamlara katılıp orada güçlü bağlar kurması, bubağları kendi işletmelerinin çıkarları için kullanmaları işletmelerinin rekabet üstünlüğünü elegeçirmelerini ve performanslarının artmasını sağlayacaktır.

Purpose – Organizations, which would like to be able to survive under tough competition_x000D_ conditions in which uncertainty is dominating, to keep the sustainability and to increase the_x000D_ profitability, should focus on the strategic management concept that has a long term and wide_x000D_ perspective rather than traditional management approach. Strategic leaders, who are another_x000D_ important actor of the concept of strategic management, burst into prominence as a competitive_x000D_ supremacy factor for organizations. Today, when it is almost impossible to predict the future; it is_x000D_ very important for leaders to take strategic decisions in a truly manner and to make strategic_x000D_ changes if necessary in order to survive, benefit from several opportunities and protect from_x000D_ threats in developing and changing world. Strategic leaders must focus on complementary and_x000D_ critical resources in order to be successful also in the future.This is about the fact that strategic_x000D_ leaders could reach to key resources by means of social capital which is the sustainable_x000D_ competitiveness advantage of an organization. Strategic leaders, who could manage their social_x000D_ capital effectively, could reach to critical resources and they could provide a competitive_x000D_ advantage by this way. In this context, the aim of this research is to evaluate that social capital of_x000D_ senior executives who are qualified as strategic leaders how to effects the performance within the_x000D_ framework of trust, institutions, norms and sanctions, participation in networks, joint action and cooperation and learning._x000D_ Design/methodology/approach – Qualitative research method was used in this research. The data_x000D_ of the research was obtained through one of the qualitative research methods, interview technique._x000D_ Descriptive analysis method was used to analyze the data._x000D_ Findings – As a result of the research, it was found that senior executives who use effectively their_x000D_ social capital contribute positively to the performances of businesses._x000D_ Discussion – The fact that senior executives participate in the necessary environments and_x000D_ establish strong ties there and use these ties for the interests of their own businesses will enable_x000D_ their businesses to gain competitive advantage and increase their performance.
Relationships Between Strategic Leadershıp, Social Capital and Performance