Görme kaybı olan bireylerde görmeye bağlı yaşam kalitesinin değerlendirilmesi - Demirel, Gül (My University, 2011)
1.ÖZET Tez Başlığı: Görme Kaybı Olan Bireylerde Görmeye Bağlı Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi Araştırma çeşitli boyutlarda görme kaybı olan bireylerde görmeye bağlı yaşam kalitesini ve etkileyen faktörleri değerlendirmek amacıyla ileriye yönelik kesitsel ve tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir eğitim araştırma hastanesinin Göz servisinde 03.03.2011-03.06.2011 tarihleri arasında yatan ve görme kaybı olan tüm hastalar (308), örneklemini ise örnekleme alınma ölçütlerine uyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 247 hasta oluşturdu. Veri toplanmasında Hasta Tanılama Formu ve Ulusal Göz Sağlığı Enstitüsü Görme İşlevleri Anketi (NEI-VFQ 25) kullanıldı. Veri analizinde; frekans, yüzdelik oran, ortalama, standart sapma, Kolmogorov-Smirnov dağılım testi, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testleri kullanıldı. Araştırmanın sonucunda; NEI-VFQ 25’in Cronbach’s Alpha değerinin 0.97 olarak güvenilir olduğu görüldü. Hastaların NEI-VFQ 25’in alt ölçeklerinden aldıkları puan ortalamalarının 38.77±15.43-76.64±30.47 arasında değiştiği, toplam puan ortalamasının 56.72±21.59 olduğu ve alınabilecek en yüksek puanın 100 olduğu göz önünde bulundurulduğunda görmeye bağlı yaşam kalitelerinin düşük olduğu belirlendi. Görmeye bağlı yaşam kalitesinin ön ve arka segment hastalıklarının her ikisine de sahip olan, iyi ve kötü gören gözde görme kaybı derecesi fazla olan, ilave kronik hastalıklara sahip olan, ev hanımı olan ve gelir durumu kötü olan hastalarda düşük; lisans mezunu olan hastalarda yüksek olduğu saptandı. rme kaybı, görmeye bağlı yaşam kalitesi, hemşirelik 1.

Thesis Title: Evaluation of Vision-Related Quality of Life in Individuals with Vision Loss Author Name: Gül DEMİREL This research has been done to evaluate the factors affecting the vision-related quality of life in individuals with loss of vision. This study is prospective, cross-sectional and descriptive. The research population consists of all patients with vision loss at an eye clinic of one of the Ministry of Health’s Education and Research Hospitals. These patients (308) were registered between 03.03.2011 - 03.06.2011. The sample consists of patients accepted to join this research and complying with the criteria (247). Patient Identification Form and National Eye Health Institute Visual Functions Qestionnarie (NEI-VFQ 25) are used to collect data. Frequency, percentage, standard deviation, Kolmogorov-Smirnov Distribution Test, Mann Whitney U and Kruskal Wallis tests are used for data analysis. In the end of the research, Cronbach’s Alpha value of NEI-VFQ 25 was found as 0.97 and was considered to be reliable. Vision-related quality of life is considered to be low, since the average score of sub-scales of NEI-VFQ 25 changing between 38.77±15.43 and 76.64±30.47 and the total average point is 56.72±21.59, while the maximum score is 100. It has been also determined that the vision-related quality of life is low in patients who are housewives, have both anterior and posterior segment diseases, additional chronic illnesses, in patients with more vision loss in both eyes with good and bad vision, with low income; while it is high in patients with bachelor’s degree. loss, vision-related quality of life, nursing
Keywords: Hemşirelik Esasları; Yaşam Kalitesi