Kültürel mirasın yeni nesile aktarılması amacıyla kuş evlerinin görsel sanatlar dersi programında kullanılması - Yörükoğlu, Seçil (My University, 2008)
KÜLTÜREL MİRASIN YENİ NESİLE AKTARILMASI AMACIYLA KUŞ EVLERİNİN GÖRSEL SANATLAR DERSİ PROGRAMINDA KULLANILMASI Bu tez çalışmasında, ilköğretim 4. 5. 6. ve 7. sınıflarda görsel sanatlar dersi uygulamaları için İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde bulunan ; -‘‘Öğrencilerin, milli ve evrensel kültür değerlerini tanımalarını, benimsemelerini, gelişmelerini, bu değerlere saygı duymalarını sağlamak’’ -“ Öğrencilerin kendilerini geliştirmelerine, sosyal, kültürel, eğitsel etkinliklerle milli kültürümüzü benimsemelerine ve yaymalarına yardımcı olmak’’ amaçlarına istinaden kuş evlerinin kullanılması amaçlanmıştır. Kültürümüzü oluşturan değerlerden biri olan kuş evleri, kültür mirasını aktarma ve böylelikle tarihini, ait olduğu toplumu tanıyan, doğa ve hayvan sevgisi duyan bir nesil yetiştirmek adına kullanılmıştır. Türk kültürünü meydana getiren değerleri daha verimli ve yaratıcı unsurlar olarak geliştirmek ve bu şekilde sanat eğitimi ve öğretimi boyutuna bir katkı sağlamak amaçlanmıştır. Uygulama çalışmaları İstanbul İli, Üsküdar İlçesine bağlı bulunan Hilmi Çelikoğlu İlköğretim Okulu 4.5.6. ve 7. sınıf öğrencilerini kapsamaktadır. Tez çalışmasında, kuş evleri uygulamasının somutlaştırılması ve pekiştirilmesi amacıyla farklı etkinlikler yapılmıştır. Anahtar Sözcükler: Resim, Resim İş Eğitimi, Mimarlık Tarihi

BIRD HOUSES IN VISUAL ARTS PROGRAM TO KEEP OUR CULTURAL HERITAGE ALIVE The aim of this thesis work is to use bird houses as a method to accomplish two of the goals(to make students recognize and comprehend the national and universal values, improve themselves within the social, cultural and educational activities causing them to imbibe and spread our national culture and have respect for these values) stated in Elementary Education Institutions Instructions for Elementary Education 4th, 5th, 6th, and 7th grades. Birdhouses, as one of the values which constitute our national culture, is going to be used in visual arts classes program to transfer our cultural heritage and by doing so educating a generation who know themselves, their own past and the society they belong to. Another aim of this work is to make a contribution to the arts education by improving the values which form Turkish culture as efficient and creative as possible. The work is carried out in Hilmi Çelikoğlu Elementary School, Üsküdar, İstanbul and applied to 4th,5th,6th and 7th graders. In the conclusion section of the thesis some activities to use Birdhouses are going to be proposed. Art Education, Architectural History
Keywords: Görsel Sanatlar; Görsel Sanatlar_Eğitim; Mimarlık Tarihi; Resim