Türk - İsviçre borçlar hukukunda vekilin hesap verme borcu - Armutcuoğlu, Can Yalçın (My University, 2024)
Vekilin hesap verme borcu, vekâlet sözleşmesinde vekilin bilgilendirme yükümlülüklerinden biridir. Vekilin bu yükümlülüğü ilk planda müvekkilin vekâlet konusu işin sözleşmeye, verdiği talimatlara uygun bir şekilde yerine getirilip getirilmediğini kontrol etmesine hizmet eder. Bununla birlikte müvekkilin sözleşme konusu işle ilgili sorularına yanıt verilmesi hususu da hesap verme borcunun kapsamındadır. Vekil müvekkilinin sorularına yanıt verme yükümlülüğünün yanında, yaptığı çalışmanın özetini, çalışmanın mali durumuna ilişkin bilgiyi ve çalışma kapsamında elde edilenlerin neler olduğunu müvekkile açıklamalıdır. Hesap verme borcu müvekkilin bağımsız olarak talep ve dava edebildiği hakkıdır. Hesap verme borcu, ülkemizde yürürlükte olan kanunun mehazı olan İsviçre Borçlar Kanunu ile birlikte karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Konu ile ilgili öğreti ile birlikte yargı uygulaması karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır.

The duty of accountability of the agent is one of the informative obligations of the agent in the mandate contract. This obligation of the agent primarily serves the client to check whether the work subject to the madate is fulfilled in accordance with the contract and the instructions given by the client. In addition, responding to the questions of the client regarding the work subject to the contract is also within the scope of the accountability obligation. In addition to the obligation to respond to the client's questions, the agent must explain to the client the summary of the work, the financial status of the work, and what has been obtained within the scope of the work. The duty of accountability is the right of the client to claim and sue independently. The duty of accountability is analysed comparatively with the Swiss Code of Obligations, which is the model of the law in force in our country. The doctrine and judicial practice on the subject have been examined comparatively.
Keywords: Account; bilgi; bilgilendirme Agent; Borçlar hukuku; Client; hesap; hesap verme; information; informing; Mandate; müvekkil; Obligations (Law); Özel hukuk; Private law; Rendering account; Türkiye; vekalet; Vekil