Kent güvenliğinde yönetim bilişim sistemi uygulamaları İstanbul Mobese Örneği - Ortaköy, Adnan (My University, 2011)
İnsanlık tarihi açısından önemli olan Sanayi devrimiyle birlikte kentlerde hızlı bir gelişme süreci yaşanmış ve kentler büyük endüstri merkezleri halini almaya başlamıştır. Sanayileşmenin ilk dönemlerinde ekonomik kazançlar açısından gerekli olan işgücü ihtiyacını karşılamak amacıyla teşvik edilen nüfus hareketleri köylerden kentlere doğru göçün yaşanmasına ve kentlerde nüfus yoğunluğunun artmasına neden olmuştur. Yaşanan hızlı ve sağlıksız kentleşme süreci bireylerin kente uyum sağlaması konusunda sorunlar yaşamasına neden olmaktadır. Ayrıca kentleşme ile ortaya çıkan, fiziki ve maddi köklü değişim ve değişiklikler mevcut ilişkiler düzenini sarsmakta ve bu durum bireyleri kent hayatı içerisinde yer alan hukuki kural ve normlara aykırı davranışlarda bulunmasına neden olmaktadır. Bireyi normsuzluğa ve hukuk dışı olaylara iten bu süreç kent hayatı açısından huzursuzlukların kaynağı olan suç ve suçluluk durumlarının çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Büyük kentlerde yaşanan hızlı ve çarpık kentleşme süreci suçun giderek artmasına sebep olmuştur. Günümüzde suç olaylarının azaltılması ve kent güvenliğinin sağlanmasında bilgi teknolojilerinden faydalanılmaktadır. Hazırladığımız bu tez çalışmamızda kent güvenliğinin sağlanmasında bilgi teknolojilerinin kullanımının ilk örneği olarak İstanbul ilinde uygulamaya geçen Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) Projesinin incelenmiştir. Kentleşme, suç ve suçluluk, Yönetim Bilişim Sistemleri(YBS), Kent Güvenlik Yönetim Sistemleri (KGYS) konularıyla ilgili olarak yayımlanmış önemli kitap, makale, rapor, sempozyum, konferans bildirileri taranmış ve elde edilen verilerle konu aktarılmaya çalışılmıştır.

With the industrial revolution which is important for the history of mankind, the process of rapid development took place and cities were becoming a major industrial centers. In early terms of industrialization, population movements have been encouraged to provide the labor needs of and this led to an increase in urban population. Rapid and unplanned urbanization process has become with problems related with individuals to adapt to urban life. Furthermore radical changes with urbanization broke the relationship order and for this reason individuals acting contrary to the rules of law. This process which brings closer individuals to crime and lawlessness influences people to commit crimes that are a source of unrest. Rapid and unplanned urbanization has caused crime rate increases day by day. Nowadays information technologies utilized in the fight against crime. In this study, it was attempted to determine factors that using information technology to ensure the urban safety in example of Mobile Electronic System Integration (MOBESE). The data obtained from important books, articles, reports and symposiums/ conferences papers About Urbanization, crime and criminality, Management Information Technology Systems, Urban Safety Management Systems were analyzed to prepare this study.
Keywords: Bilgisayarlı Sistemler; Bilişim; Güvenlik Sistemleri