TÜKETİCİ ETNOSENTRİZMİ VE ÜLKE MENŞEİ ETKİSİNİN YABANCI MARKALI ÜRÜN SATIN ALMA NİYETİ ÜZERİNE ETKİSİ* - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Tüketici etnosentrizmi (etnik merkezcilik), tüketicilerin bireysel özelliklerine ve onların niyetlerine, tercihlerine, satın alma davranışlarını etkileyen tutumlarına odaklanır. Ürünün menşe ülkesi ve dolayısıyla menşe ükenin imajı satın alma aşamasında tüketici algısında olumlu ya da olumsuz çağrışımlar yapabilmekte ve bu da satın alma kararını etkileyebilmektedir. Eğer ürünün üretildiği ülke tüketici zihninde olumlu çağrışımlar yaratıyorsa bu durum ürünün imajının da olumlu olmasına neden olmakta ve satın almayı pozitif yönde etkilemektedir. Bu çalışmanın temel amacı öncelikle tüketicilerin etnosentrizm derecesini belirlemektir. Tüketici etnosentrizmi ile menşe ülkenin tüketicilerin yabancı markalı ürünlere yönelik satın alma niyetleri üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi ise çalışmanın bir diğer amacıdır. Bu bağlamda kolayda örnekleme yöntemi ile 605 kişiye ulaşılmıştır. Çalışmaya göre, tüketici etnik merkezcilik ortalaması, orta düzeyde eğilimi gösteren 49,17 sayısıdır. Ülke Menşei Etkisi ile Tüketici Etnosentrizmi arasında pozitif yönlü bir ilişki görülmüştür. Tüketici Etnosentrizmi ile yabancı marka çay satın alma niyeti arasında ise negatif yönlü bir ilişki vardır.

Consumer ethnocentrism focuses on the individual characteristics of consumers and their intentions, preferences, attitudes that affect their purchasing behavior. Country of origin and consequently the image of the origin country can evoke positive or negative connotations in the perception of the consumer, and this might have an effect on the decision to buy. If origin country has positive connotation in the mind of the consumer, then the product will have a positive image in the eye of the consumer, thus will facilitate the decision to buy. The main purpose of this study is to determine the degree of ethnocentrism of the consumers. Another aim of the study is to evaluate the impact of consumer ethnocentrism and the country of origin on consumers' purchase intention towards foreign branded products. In this context, 605 people were reached by convenience sampling method. According to the study, the mean of consumer ethnocentrism is the number of 49,17 indicating a medium tendency. There is a positive relationship between the country of origin effect and consumer ethnocentrism. A negative correlation is observed between consumer ethnocentrism and intention to buy foreign branded tea.
THE EFFECT OF CONSUMER ETHNOCENTRISM AND COUNTRY OF ORIGIN ON PURCHASE INTENTION TOWARDS FOREIGN BRANDED PRODUCT
Keywords: İletişim; İktisat; İşletme; Halkla İlişkiler