Spor yöneticiliği bölümünde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin girişimcilik düzeyinin değerlendirilmesi - Özman, Cemal (My University, 2013)
Girişimciliğe etki eden faktörlerin belirlenerek bu bağlamda Türkiye'deki spor yöneticiliği bölümünde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin girişimcilik düzeyinin belirlenmesi çalışmamızın amacını oluşturacaktır. Bu çalışmada tanımlayıcı araştırma modeli uygulanmıştır. Araştırmanın uygulama bölümü de mevcut durumun ortaya konmasına yönelik alan araştırması yöntemiyle gerçekleşmiştir. Alan araştırmasında literatürden elde edilen bilgiler doğrultusunda yapılandırılmış sorulardan oluşan anket formları kullanılmıştır. Anket formu Yıldız ve Sümbül’ün (2009) Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’nde yer alan Üniversite Öğrencilerine Yönelik Girişimcilik Ölçeğinin Geliştirilmesi adlı makale çalışmasından alınmıştır. Anketin geçerliliğine ve güvenirliğine ilişkin yapılan çalışmada Cronbach alpha güvenilirlik ölçütü kullanılmıştır. Bu tez çalışmasında evren Türkiye'deki devlet ve vakıf üniversitelerinin spor yöneticiliği bölümünün birinci ve dördüncü sınıfında öğrenim gören öğrencilerin tamamıdır. Araştırmanın örnek bireyleri çok aşamalı ve zümrelere göre örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Araştırma sonuçlarının değerlendirilmesinde ki-kare istatistik analizi kullanılmıştır. Yapılan istatistikler sonucunda spor yöneticiliği bölümünde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin öğrenim gördükleri okul ile girişimcilik düzeyleri, ailelerin gelir durumları ile girişimcilik düzeyleri arasında ve kimseyle paylaşmadıkları iş fikri ile girişimcilik düzeyleri arasında anlamlı sonuçlar elde edilmiş olup (p<0,05), yaş, cinsiyet, staj durumu, aylık gelir, çalışma durumu, yaşadıkları coğrafi bölge ve girişimcilik eğitim alıp almadıkları ile girişimcilik düzeyleri arasında anlamlı sonuçlar elde edilememiştir (p>0,05). Genel itibariyle öğrencilerin girişimcilik düzeyleri yüksek çıkmıştır. Sporda Girişimcilik, Spor yöneticiliği, Girişimcilik

Assessment Of The Entrepreneurship Level Of The University Students At The Sports Management Departments The purpose of our research will be to determine the factors that affect entrepreneurship so that the level of entrepreneurship of the university students who are at the sports management departments in Turkey, can be assessed. In this research, descriptive research model has been applied. Initially, literature has been scanned and a conceptual framework that is related to the research’s subject, has been configured out of secondary sources at this research. At the field research, the survey forms that are prepared with the questions which had been set according to the information acquired out of the literature, have been used. The survey form has been obtained from the article of Yıldız and Sümbül (2009) at Journal of Selcuk University, Institute of Social Sciences, named “Developing Scale of University Students Entrepreneurship”. Cronbach alpha reliability criteria has been used at the study about the validity and reliability of this survey. At this research, the universe is the total of students who attend to the first and the fourth grade of the sports management departments at the state and donation universities. The sample individuals are selected through multilevel sample method and grouping sample method. The assessment of the research results has been made through chi-square statistical analysis. According to the statistical results, a meaningful conclusion has been obtained between the university that the university students study at the sports management departments and the level of entrepreneurship, between the level of income of the families and the level of entrepreneurship and between the personal occupational preference and the level of entrepreneurship (p<0,05), a meaningful conclusion couldn’t be obtained between the age, gender, trainee position, monthly income, occupational state, the georaphical region that they live or whether they had entrepreneurship education and the level of entrepreneurship (p>0,05). The level of entrepreneurship of the students is assesed as high, in general. Entrepreneurship in Sports, Sports management, Entrepreneurship
Keywords: Girişimcilik; Spor; Spor Yöneticileri; Türkiye