Atatürk’ün Özdeyişleri ve Yönetim: Sevgi – Saygı, İtimat – İtaat, İşDisiplini ve Özyeterliliğin Algılanan Kariyer Başarısına Etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Nerede karşılıklı sevgi ve saygı varsa,orada itimat ve itaat vardır. İtimat ve itaatin olduğu yerde disiplin vardır. Disiplinin olduğu yerde huzur,huzurun olduğu yerde başarı vardır.” ve “Zafer, zafer benimdir diyebilenindir. Başarı ise başaracağım diyebaşlayarak sonunda başardım diyenindir.” özdeyişlerinin günümüz örgütlerinde geçerliliğini irdeleyen buçalışma, bu özdeyişlerden hareketle, örgütlerde başarının öncelleri ve bu değişkenlerin birbirleriyleilişkilerini ölçmeyi amaçlamaktadır. Kolayda örnekleme yöntemi ile gönüllü katılımı kabul eden özel sektörsanayi kuruluşlarının İstanbul’da 400 çalışanına anket uygulanmıştır. Değerlendirmeye uygun 367çalışandan elde edilen verilerin analizi sonucunda sevgi ve saygının itimat ve itaat, itimat ve itaatin işdisiplini, iş disiplini ve özyeterliliğin de algılanan kariyer başarısı üzerinde olumlu etkisi olduğu, aynızamanda özyeterliliğin iş disiplini ve algılanan kariyer başarısı arasındaki ilişkide düzenleyici role sahipolduğu belirlenmiştir. Bu araştırma yerli alanyazında Mustafa Kemal Atatürk’ün özdeyişlerinin ampirikkanıtlarına dair yapılmış ilk çalışmalardan biridir. Atatürk’ün bu özdeyişlerinin günümüz örgütlerine ışıktutarak, çalışma bulgularının örgütlerde karşılıklı sevgi, saygı, güven içeren bir örgüt iklimi yaratmak veçalışanlara otoriteye itaat, öz disiplin ve özyeterliliğin önemini vurgulamak konusunda yol göstericiolacağını ümit ediyoruz.

The present study examines the validity of the quotes of the founder of Turkish Republic, Mustafa Kemal Atatürk “Where there is mutual liking and respect, there is trust and obedience. There is discipline where there is trust and obedience. There is peace of mind where there is discipline, and success where there is peace of mind.” and “Victory is for those who can say, “Victory is mine.” Success is for those who can begin saying “I will succeed” and say “I have succeeded” in the end.” in today’s organizations. Based on these quotes, it aims to measure the antecedents of success in organizations and the relationships between these variables. The questionnaire was applied to 400 employees of industry companies working in Istanbul who accepted voluntary participation using convenience sampling method. The analysis of the validated data obtained from 367 employees revealed that liking and respect has a positive effect on trust and obedience to authority, trust and obedience to authority has a positive effect on work discipline, work discipline and self-efficacy has a positive effect on career success. The findings also revealed that selfefficacy has a moderating effect on the relationship between work discipline and career success. This research is one of the first studies on the empirical evidence of Mustafa Kemal Atatürk’s quotes in the Turkish literature. We hope that these quotes of Atatürk will shed light on today’s organizations with its findings and will guide them in creating an organizational climate that includes mutual liking, respect, trust and emphasizing the importance of self-discipline and self-efficacy.
Ataturk’s Quotes and Management: The Effect of Love - Respect, Trust - Obedience, Work Discipline and Self-Efficacy on Perceived Career Success