Ortaokul öğrencilerinin internet bağımlılığı, fiziksel aktivite düzeyleri ve akademik başarı durumları arasındaki ilişkinin incelenmesi - Çubuk, Arzu (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı; ortaokul öğrencilerinin internet bağımlılığı, fiziksel aktivite düzeyleri ve akademik başarıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmanın örneklemini İstanbul ili Maltepe ilçesinden 10 ortaokuldan rastlantısal yöntem ile seçilmiş 5.6.7 ve 8. sınıflarda okumakta olan 1066 Kadın, 1071 erkek, toplam 2137 öğrenci oluşturmuştur. Katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Çocuklar İçin Fiziksel Aktivite Ölçeği ve Young İnternet Bağımlılığı Ölçeği uygulanmıştır. Çalışmada analizler için elde edilen anlamlılık düzeyleri, 0.05 anlamlılık düzeylerinde değerlendirilmiştir. Öncelikle tanımlayıcı istatistik olarak verilerin ortalama ve standart sapma aralığı belirlenmiştir. Elde edilen verilerin frekans ve yüzde değerleri hesaplanmıştır. Değişkenlerde cinsiyetler arasındaki farkları hesaplamak için bağımsız örneklem t testi, 3 ve daha fazla grup karşılaştırmalarında Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), farkın hangi gruptan kaynaklandığını bulmak için Tukey HSD testi, uygulanmıştır. İnternet bağımlılığı, fiziksel aktivite ve akademik başarı modellemeleri için doğrusal regresyon analizine başvurulmuştur. P değerinin 0,05‟ten küçük olması durumunda fark ve ilişki anlamlı kabul edilmiştir. Değişkenler arası ilişkiyi incelemek için ise korelasyon testi uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda ortaokul öğrencilerinin internet bağımlılığı ile fiziksel aktivite düzeyleri arasındaki ilişki incelendiğinde, gruplar arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. İnternet bağımlılığı ile akademik başarıları arasında ilişki incelendiğinde, öğrencilerin akademik başarıları arasında bazı not aralıklarında anlamlı ilişki bulunmuştur (p < 0.05). Fiziksel aktivite düzeyleri ile akademik başarıları arasında ilişki incelendiğinde, akademik başarı düzeyleri açısından anlamlı ilişki bulunamamıştır. Yapılan ikili karşılaştırmalar sonucunda kız ve erkek öğrenciler arasında internet bağımlılığı, akademik başarı ve fiziksel aktivite arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Yapılan ikili karşılaştırmalar sonucunda sınıf kademelerine göre internet bağımlılığı, akademik başarı ve fiziksel aktivite arasında anlamlı ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Demografik özelliklerine göre ortaokul öğrencilerinin internet bağımlılığı, fiziksel aktivite düzeyleri ve akademik başarıları modellemeleri için yapılan v regresyon analizleri sonuçlarına göre bazı parametreler arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda; ortaokul öğrencilerinin internet bağımlılığı, fiziksel aktivite ve akademik başarı durumları değerlendirildiğinde, internet bağımlılığı ile fiziksel aktivite arasında ve fiziksel aktivite akademik başarı arasında anlamlı bir ilişki olmadığı fakat internet bağımlılığı arttıkça öğrencilerin akademik başarılarının azaldığı gözlemlenmiştir.

This study aims to determine the correlations between the internet addiction, academic achievements and physical activity levels of secondary school students. The sampling of the research was formed by 2137 students ( 1066 female, 1071 male ) in 5th, 6th,7th and 8th grade students who were selected randomly from 10 different primary schools in Maltepe district of İstanbul. In order to obtain the demographic information of each student, the Personal Information Form, Scale of Young Internet Addiction and Scale of Physical Activity for Children were applied to the participants. First of all, the arithmetic avarage and standart deviation values are determined as complementary statistic. Also, frequency and percentage have been used in data analysis.T-Test was used for the analysis of the differences between gender variables, One-Way Anova was used at comparisons of the groups above 2 and Turkey HSD test was applied to identify the group differs from the others. Regression analysis was used for the internet addiction, academic achievements and physical activity modelings. The distinction and the correlation were accepted as positive significant when the P value is below 0.05. Correlation analysis were perfomed to investigate the correlation between variables. As a result of all analysis, it was not found any significant difference between internet addiction and physical activity levels of secondary school students. When it is investigated the correlation between internet addiction and academic achievements and also when it is considered the internet addiction as dependent variable, it was found some significant difference (p < 0.05). When it is investigated the correlation between the academic achievements and physical activity levels and also when it is considered the physical activity levels as a dependent variable, it was not found any significant difference (p < 0.05) interms of academic achievement levels. When it is investigated the internet addiction of the secondary students along with the difference between physical activity levels and academic achievements according to their gender and grades, it is found significant difference. vii According to regression analysis results of the internet addiction, academic achievements and physical activity modelings, it was determined significant correlations between some parameters. As a result of this study, it is determined that there is no significant correlation between internet addiction and physical activity levels, academic achievements and physical activity levels. However, when the internet addiction level of the students increases, academic achievements decreases.
Keywords: Academic success; akademik başarı; Education; Eğitim; fiziksel aktivite; Internet addiction; İnternet Bağımlılığı; Physical activity