Havadan suya ısı pompasının farklı ortam koşullarında enerji verimliliği yönünden incelenmesi - Altun, İsmail (My University, 2025)
Yaşam faaliyetlerinin sürdürüldüğü bir ortamın iklimlendirilmesi insanlık tarihi ile başlayan ve gelecekte de devam etmesi kaçınılmaz olan bir olgudur. Günümüzde de bir ortamın iklimlendirilmesi doğal yollarla veya çeşitli enerji türlerini tüketen ekipmanlarla yapılmaktadır. Enerji arz güvenliğinin sağlanması, enerji maliyetlerinin yüksek olması ve çevre kirliliğine sebep olan bazı yakıtların kullanımının sınırlandırılması maksadıyla enerji tüketen ekipmanların enerjiyi nasıl daha verimli kullanabileceği üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Bu tez çalışmasında ise hava kaynaklı ısı pompasının çalışma karakteristiği ve enerji tüketimleri farklı ortam koşullarında incelenerek değerlendirilecektir. Enerji tasarrufu ve verimliliği; enerji arzının sağlanması, enerji maliyetlerinin düşürülmesi, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması, çevre kirliliği ve iklim değişikliğiyle mücadele gibi hedeflerin temel bileşenlerindendir. Binalar ve endüstriyel işletmelerde ısıtma ve kullanım sıcak suyu elde etmek için genellikle fosil yakıtlar kullanılmaktadır. Ancak ısı pompaları, tek bir sistem olarak hem ısıtma-soğutma hem de kullanım sıcak suyu elde etmede kullanılabilmesi ve düşük elektrik tüketimiyle enerji verimliliği açısından avantajlıdır. Bu çalışma, ısı pompalarının enerji verimliliği ve kullanım avantajlarını vurgulayarak, bu teknolojinin kullanımının artırılmasına katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bu tez çalışmasında özellikle hava kaynaklı ısı pompaları incelenecektir. Havadan enerji alarak çalışan ısı pompalarının ortam koşullarının, yani hava sıcaklığı ve neminin ısı pompasının çalışması ve enerji tüketimi üzerindeki etkileri değerlendirilecektir. Bu çalışmanın hedeflerinden biri, ısı pompalarının ortam şartlarına bağımlılığını ve kullanımının uygunluğunu ortaya koymaktır. Isı pompaları, konutlardan ticari binalara, otellerden alışveriş merkezlerine kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu nedenle, bu çalışmanın sonuçları, enerji tasarrufu ve çevrenin korunması açısından önemli bir rol oynayacaktır.

The climatization of an environment in which living activities are carried out is a phenomenon that started with the history of humanity and will undoubtedly continue in the future. Today, the air-conditioning of an environment is done naturally or with equipment that consumes various types of energy. Many studies have been conducted on how energy-consuming equipment can use energy more efficiently to reduce the use of certain fuels that pollute the environment, assure the security of the energy supply, and overcome excessive energy costs. In this thesis, the operating characteristics and energy consumption of an air source heat pump will be examined in different ambient conditions. Energy saving and efficiency are among the basic components of targets such as ensuring energy supply, reducing energy costs, reducing foreign dependence on energy, and combating environmental pollution and climate change. In buildings and industrial companies typically are used fossil fuels for heating and residential hot water. However, heat pumps are advantageous in terms of energy efficiency, as they can be used as a single system to obtain both heating-cooling and domestic hot water with low electricity consumption. This study aims to contribute to increasing the use of this technology by emphasizing the energy efficiency and usage advantages of heat pumps. In this thesis, especially air source heat pumps will be examined. The effects of ambient conditions, namely air temperature and humidity of heat pumps operating by taking energy from the air, on the operation of the heat pump and energy consumption will be evaluated. One of the objectives of this study is to reveal the dependence of heat pumps on ambient conditions and the suitability of their use. Heat pumps are used in a variety of settings, including residential and commercial buildings, hotels, and retail malls. As a result, the findings of this study will be crucial for protecting the environment and saving energy.
Investigation of air-to-water heat pump in terms of energy efficiency in different ambient conditions
Keywords: Bağıl Nem Heat Pumps; Cooling Cycle; Energy consumption; Energy Efficiency; Enerji tüketimi; Enerji Verimliliği; Heat; Heat pumps; Isı; Isı pompaları; Isı Pompası; İletimi; Relative Humidity; Sıcaklık; Soğutma Çevrimi; Temperature; Transmission