Küreselleşme ve küreselleşmenin kadınların çalışma yaşamına etkisi - Yılmaz, Güler (My University, 2006)
Tez Özeti: Küreselleşme, ülkeler arasında, sermayenin, paranın, malların ve emeğin dolaşımını zorlaştıran engellerin azaltılmasını sağlamaktadır. Bunun yanında, dünya ekonomisinin serbestleştirilmesi ve dünyanın ekonomik bir bütün oluşturma sürecinin hızlanmasını sağlamaktadır. Küreselleşme sürecinde, üretim yapısının değişmesiyle işgücü piyasasındaki değişimler işgücüne katılım oranında, kadın işgücü arzında ve ücret düzeyinde ciddi değişikliklere neden olmuştur. Gelişmiş ülkelerde, kadın istihdamındaki artışa esnek üretim biçiminin önemli katkısı bulunmaktadır ve kadınların yoğun olarak hizmet sektöründe çalıştıkları görülmektedir. Ülkemizde sanayileşmenin gelişmesiyle kadınların istihdamda yer almaları paralellik arz etmiştir. Yapılan araştırmalarda, kadınların erkeklere göre eğitim düzeyi oldukça düşük olduğu görülmektedir. Özellikle teknolojik gelişmelerin hızla yaşandığı ve eğitimli insanlara gereksinim duyulan sanayileşme döneminde eğitimsiz kadınların çalışma yaşamında tutunabilmeleri oldukça güçtür. Tez temel olarak kadın istihdamında küreselleşme ile birlikte bir artış olduğuna fakat bunun yanında piyasa yapısı ve mevzuatlar gereği sorunlar yaşayarak olumsuz etkilerini de göstermeye çalışmaktadır.

Globalization eases the movement of capital, money, goods and labour through countries. In addition, helps liberalisation of world economy and uniting the world economy. Through the globalisation process, via the changes in production structure obtained outstanding changes in labour force participation rate, women work force supply and level of wages. It has been stated that, Post-fordist production improved the women employement and women mostly work in service sector in developed countires. Industrial improvement developed in parallel to the women employement in Turkey. According tto the researches, women are less educated than men. Especially, it is hard for less-educated women to be successful in an industrially improved time in which well-educated labour is needed. Summarisingly, the thesis states that the women labour has improved and increased parallel to globalisation however it hardens via the market structure and the fundamentals.
Keywords: Çalışan Kadınlar_Psikoloji; Kadın İşçiler; Kadınlar_Türkiye; Küreselleşme_Çalışan Kadınlar