Gün Sazak’ın hayatı ve siyasi faaliyetleri (1932-1980) - Orhan, Zeynep Şevval (My University, 2023)
Gün Sazak, II. Abdülhamid, Meşrutiyet ve Cumhuriyet devirlerinin etkin siyasi figürlerinden Eskişehirli Emin Sazak’ın oğlu olarak 1932 yılında Ankara’da dünyaya gelmiştir. Etlik İlkokulu’nda başlayan eğitimini Ankara Yenişehir Lisesi’nde sürdürmüş; yükseköğrenimini 1951-1955 arasında California State Polytechnic College’de ziraat alanında yapmıştır. 1956-1962 döneminde ziraat işleriyle uğraşmış; 1962’de Sazak Kollektif Şirketi’ni, bir yıl sonra da Yüksel İnşaat’ı kurarak inşaat sektörüne atılmıştır. 1970 yılında tanıştığı MHP Genel Başkan Yardımcısı Dündar Taşer’in kişiliğinden ve dünya görüşünden etkilenerek Ülkücü Hareket’e katılmış ve dolayısıyla aktif siyasete girmiştir. MHP’nin yayın organı olan Devlet gazetesini ve Dündar Bey’in yazılarını takip etmeye başlamıştır. 1971’de yapılan İnşaat Mühendisleri Odası seçimi Gün Bey için dönüm noktası olmuş; solcu grupların kongreyi sabote ederek seçim sonuçlarını kendi lehlerine değiştirmeleri üzerine MHP’ye üye olmaya karar vermiştir. O yıl yapılan MHP 10. Büyük Kurultayı’nda Genel İdare Kurulu’na ve Başkanlık Divanı’na seçilmiş, bir yıl sonra ise hayatının sonuna kadar sürdüreceği genel başkan yardımcılığı görevine getirilmiştir. Gün Sazak 1977’de AP, MHP ve MSP ortaklığında, Süleyman Demirel’in başbakanlığında kurulan ve II. Milliyetçi Cephe Hükümeti olarak isimlendirilen kabinede Gümrük ve Tekel Bakanlığı görevini üstlenmiştir. Güneş Motel Hadisesi ile hükümetin düşürüldüğü 5 Ocak 1978 tarihine kadar bu görevi sürdürmüştür. Beş buçuk aylık bakanlık döneminde rüşvete, vurgunculuğa, kaçakçılığa ve kaçakçılara, uluslararası mafya örgütlerine ve her türlü kanunsuzluğa karşı verdiği mücadelesiyle en katı siyasi rakiplerinin bile takdirini kazanmıştır. Türk siyasi hayatının en çalkantılı dönemlerinden birinde böyle bir başarı sergileyen Gün Sazak yasadışı çıkar çevrelerinin hedefi haline gelmiş ve 27 Mayıs 1980 tarihinde suikastla katledilmiştir.

Gün Sazak, born in 1932 in Ankara as the son of Eskişehirli Emin Sazak, an influential political figure of the eras of II. Abdülhamid, Meşrutiyet, and the Republic. He began his education at Etlik Elementary School and continued it at Ankara Yenişehir High School. He pursued his higher education in agriculture at California State Polytechnic College between 1951 and 1955. From 1956 to 1962, he worked in agriculture-related fields, and in 1962, he established Sazak Collective Company, followed by Yüksel Construction a year later, entering the construction sector. In 1970, he was influenced by the personality and worldview of MHP Deputy Chairman Dündar Taşer, which led him to join the Nationalist Movement Party (MHP) and subsequently active politics. He began following the MHP's publication, Devlet magazine, and Dündar Bey's writings. The turning point for Gün Bey was the 1971 election of the Chamber of Civil Engineers, where leftist groups attempted to sabotage the congress and alter the election results in their favor. Consequently, he decided to become a member of the MHP. At the 10th Grand Congress of the MHP held that year, he was elected to the Central Executive Board and the Presidency Council. A year later, he was appointed as Deputy Chairman, a role he would fulfill until the end of his life. In 1977, Gün Sazak assumed the position of Minister of Customs and Monopolies in the cabinet known as the 2nd Nationalist Front Government, formed under the leadership of Süleyman Demirel, a coalition of AP, MHP, and MSP. He held this position until January 5, 1978, when the government fell following the Güneş Motel Incident. During his five-and-a-half-month tenure as a minister, he earned the admiration of even his staunchest political rivals for his fight against bribery, corruption, smuggling, international mafia organizations, and all forms of lawlessness. In one of the most turbulent periods in Turkish political history, Gün Sazak's success made him a target of illegal interest groups, and he was assassinated on May 27, 1980.
Keywords: Alparslan Turkes; Alparslan Türkeş; Anti-Smuggling; Arms Smuggling; Domestic Production; Dundar Taser; Dündar Taşer; Gümrük ve Tekel Bakanlığı; Gün Sazak; Gün Sazak,1932-1980; Kaçakçılıkla Mücadele; MHP; Milliyetçi Cephe Hükümeti; Ministry of Customs and Monopoly; National Front Government; Silah Kaçakçılığı Gun Sazak; Yerli Üretim; Yuksel Construction; Yüksel İnşaat