Enerji sektöründe halkla ilişkiler faaliyetleri ve dağıtım şirketlerinin kurumsal kimlik çalışmalarına etkileri - Yüce, Nuray (My University, 2018)
Yenilenemeyen enerji kaynaklarının hem çevreye ve canlıların sağlığına verdiği zararlardan dolayı hem de ülkeleri dışa bağımlı hale getirmesinden ötürü, ülkeler kendi enerjilerini kendileri üretebilmek amacıyla daha temiz ve çevre dostu olan alternatif enerji kaynaklarına yönelmeye başlamışlardır. Alternatif enerji kaynakları arasında yer alan güneş, rüzgar, hidrolik, jeotermal ve biyokütle enerji kaynaklarının diğer yenilemeyen enerji kaynaklarına göre maliyetlerinin düşük olması, aynı zamanda ülke ekonomisine katkı da sağlaması bakımından ülkeler için daha önem arz etmektedir. Enerjinin en önemli kolunu oluşturan elektrik üretimi sektöründe Türkiye'de yaşanan özelleştirme ile birlikte birtakım değişimler meydana gelmiştir. Özelleştirme ile birlikte 21 elektrik dağıtım şirketine paylaştırılan elektrik dağıtım sektörü, Türkiye'de elektrik dağıtım, satış ve üretim hizmeti vermektedir. Bu çalışmada 21 elektrik dağıtım şirketi arasında kurumsal kimlik çalışması, sosyal sorumluluk projeleri, etkinlikleri, sponsorlukları, enerji verimliliği konusunda yapmış olduğu çalışmalarla dikkat çeken Enerjisa firması ile mülakat gerçekleştirilerek, yapmış oldukları kurumsal kimlik çalışması ve halkla ilişkiler faaliyetleri hakkında bilgilere yer verilmiştir.

Countries have begun to turning alternative energy sources that are cleaner and more environmentally friendly in order to produce their own energy, because of non-renewable energy sources are both dependent on external and harm to the health of the environment and the living. Solar, wind, hydropower, geothermal and biomass energy sources, which are among the alternative energy sources, have lower costs compared to other non-renewable energy sources and at the same time they are more important for the countries in terms of contribution to the country's economy. In electricity generation constitutes the most important branches of the energy sector with the privatization taking place in Turkey, some changes have occurred. Electricity distribution sector, which is shared with the privatization of 21 electricity distribution companies, electricity distribution in Turkey, provide sales and production services. In this study, interviews were conducted with Enerjisa Company, which attracted attention among the 21 electricity distribution companies with its studies on corporate identity work, social responsibility projects, activities, sponsorships and energy efficiency, giving information about corporate identity studies and public relations activities.
Keywords: Corporate Identity; Energy and Energy Efficiency; Energy industries; Energy policy; Enerji endüstrisi; Enerji politikası; Enerji ve Enerji Verimliliği; Enerjisa; Halkla ilişkiler; Halkla İlişkiler; Kurumsal Kimlik; Public relations; Social aspects; Sosyal yönleri; Turkey; Türkiye