Zeytinburnu'nda Doğu Türkistan Türklerinin ulusötesi bellek eklemlenmesi - ÇAKIRER-ÖZSERVET, Yasemin (My University, 2015)
Günümüzde, kültür ve bellek üzerine yapılan tartışmalar hala ulus-devlet kavramı üzerinden yapılmaktadır. Oysa uluslar arası göç gibi çeşitli oluşumlar/hareketler, ulus-devlet sınırlarını ve her türlü sınırlandırmaları aşmakta, dönüştürmekte ve bizi yeni kavramlar üretmeye doğru sürüklemektedir. Ulusötesilik kavramı değişen bu göç yapısına yönelik ortaya çıkarılmıştır ve kültür, bellek ikilisinde önemli bir etken olarak karşımızdadır. Türkiye’nin 1950’lerden itibaren günümüze kadar Asya ve Orta Asya’dan gelen Türk kökenlilerin göçü için hedef ülke konumunu sürdürdüğü bilinmekle birlikte, konuyla ilgili yapılan çalışmalar kısıtlı sayıda ve kısıtlı disiplinler etrafındadır. Bu çalışma, ulusal ve uluslar arası göçe hedef olmuş bir bölge olan Zeytinburnu kentsel mekânına, Doğu Türkistan Türklerinin ulusötesi göçüyle gelen bellek eklemlenmesinin, kent sosyolojisi bağlamında izlerini aramaktadır. Çalışmada, Doğu Türkistan Türklerinin bölgedeki sosyal, kültürel, mekansal izlerini, bunların bölgenin belleğinde yer edişini, yapılan derinlemesine görüşmeler ve mekânsal gözlemler yoluyla araştırmak esas alınmıştır. Çalışma iki ana teorik yapı üzerinde kurgulanmıştır. Birincisi ulusötesi göç ve ulusötesi göçmenlik halleri üzerine ve ikincisi de bellek ve göçmen ilişkisi üzerinedir. Daha sonra ulusötesi göçmenlerden Doğu Türkistan Türklerinin Zeytinburnu ilçesine bellek aktarımı alan çalışması bulguları üzerinden yorumlanmaktadır
Keywords: Ulusötesilik, Göç, Bellek, Zeytinburnu, Doğu Türkistan Türkleri