Sağlık çalışanlarının aile planlaması konusundaki görüş, öneri ve tercihleri - Serbest, Nilgün (My University, 2008)
1. ÖZET: Aile planlaması (AP), ailenin üreme saglıgını sürdürmesinde en önemli unsurlardan biridir. Bunun için donanımlı ve yeterli saglık personeli, yeterli hizmet, ortam ve olanakların saglanması gerekmektedir. Saglık çalısanları hem hizmeti veren hem de hizmeti kullanan kisiler oldugu için AP hakkındaki görüs, öneri ve tercihleri önemlidir. Çünkü, onların da etkili, modern bir kontraseptif yöntemi kullanması saglık personelinin yaptıgı ise inandıgını gösterecek ve toplumun daha saglıklı bir hale gelmesini saglayacaktır. Çalısmamız, saglık çalısanlarının aile planlaması konusundaki görüs, öneri ve tercihlerini belirlemek amacı ile 18.12.2006 - 17.04.2008 tarihleri arasında tanımlayıcı olarak gerçeklestirildi. Arastırmanın evrenini, Haseki Egitim ve Arastırma Hastanesi, SB. Bakırköy Yenimahalle Dogumevi Kadın ve Çocuk Hastalıkları Egitim ve Arastırma Hastanesi ve Bakırköy Acıbadem Hastanesi’ nin tüm birimlerinde görev yapan saglık çalısanlarının (hemsire, ebe, hekim) tamamı, örneklemini ise; belirlenen hastanelerde çalısan ve arastırmaya katılmayı kabul eden 450 saglık çalısanı olusturdu. Arastırma verilerinin elde edilmesinde; konuya iliskin literatür bilgileri taranarak arastırmacılar tarafından gelistirilen 35 soruluk anket formu kullanıldı. Verilerin degerlendirilmesinde yüzdelik ve ki-kare testi kullanıldı. Çalısmamızda; olguların %72.7’ sinin kadın, %68.5’ inin üniversite mezunu, %50.8’ inin hekim, %47.3’ ünün kadın hastalıkları ve dogum servislerinde görev yaptıgı, %36.6’ sının AP hakkında çok yeterli düzeyde bilgi sahibi oldugunu ifade ettikleri saptandı. Saglık çalısanlarından özellikle hekim grubunun hemsire ya da ebelere göre AP’ na iliskin bilgi, beceri konusunda kendilerini daha yüksek oranda “çok yeterli” düzeyde gördükleri (p:0.000) belirlendi. Ayrıca, hekim grubunun daha yüksek oranlarda bilimsel yayınları takip ettigi, arastırma yaptıgı, ilgili birimde hizmet verdigi, AP hakkında görüs ve öneri paylastıgı (p1:0.000,p2:0.000,p3:0.011, p4:0.051) saptandı. Sonuç olarak; aile planlaması hizmetlerinin meslekten etkilendigi görüldü. planlaması, görüs, öneri, saglık çalısanı ve tercih. 2.

OPINIONS, SUGGESTION AND PREFERENCE OF HEALTH WORKERS ABOUT FAMILY PLANNNING Family planning is the most important component of maintaining family’ s reproduction health. So, it is neccessary to supply sufficient duty, atmosphere, possibities and personnel who has rigging. Health workers are both convey duties and use duties. For this reason their opinions, suggestion and preference are significant about family planning. Because if they use an effective modern contraceptive methods, it will be showed to believe their work. And, it will be maintained health societies. This study was planned to be descriptive and aimed to determine the opinions, suggestion and preference of health workers. The study was performed about family planning between December 18th 2006 – April 17th 2008 in Haseki Hospital, Yenimahalle Maternity Hospital and Bakırköy Acıbadem Hospital. The participants were 450 health workers admitted to these hospitals. Prepared by investigator in confunction with literature a questionnaire of 35 questions was used. Percentage and chi-square werw used for analysis of data. Of the 450 health workers determined 72.7% were female, 68.5% were univercity graduated, 50.8% were doctor, 47.3% were working in women disease and birth services and 36.6% were well-informed. It was indicate that there has been a meanningful relation among health worker’ s knowledge and their sex (p:0.009), the position of education (p:0.000), job (p:0.000) and the state of working (p:0.000). In conclusion, knowledge is effected by job and the position of education. And also, there is a relation between the state of working and conseling duty. Key Words: family planning, health worker, opinion, preference and suggestion.
Keywords: Aile Planlaması