The representation of the woman image in the communist Albanian cinema - Tujani, Sara (My University, 2022)
Bu çalışma, kadın karakterlerin bakış açısıyla anlatılan filmlerin politik, sosyal ve kültürel açıdan metinsel bir analizidir. Arnavutluk, dünyadaki tek ateist, izole komünist devletti. Bir devlet tekeli olarak Arnavut sineması, kitleleri eğitmek için propagandacı bir araç olan sosyalist, realist ideoloji altında yeni bir adam ütopyası oluşturdu. Arnavutluk Komünist sinemasında kadın imajının oluşturuluşu araştırılması gereken temel meseledir. Kadın, burjuva-ataerkil zihniyete karşı özgürleşmiş ve savaşçı bir karakter olarak sunuldu ve kadına sosyalist toplumun inşasında ana rol verildi. Ilk kadın film yapımcılarının amacı, ekrana toplumun yaşadığı çatışmalar hakkında daha gerçekçi bir görüş kazandırmaktı. Argüman, kadın imajının yüzeysel olarak özgürleşmiş olarak gösterildiği, ancak bireysellik, irade ve kişilik oluşumundan yoksun olduğu yönündedir.

This work is a textual analysis of films narrated from female characters’ points of view in political, social, and cultural terms. Albania was the only atheistic, isolated communist state in the world. Albania was the only atheistic, isolated communist state in the world. The construction of the image of women in Albanian Communist cinema is the key issue to be investigated. The woman was presented as emancipated and as a fighter against the bourgeois-patriarchal mentality and she was given the main role in the construction of a socialist society. The first woman filmmaker’s aim was to bring to the screen a more realistic view of the conflicts the society had. I argue that the image of the woman was superficially shown as emancipated but with no lack of individuality, self-willingness, and formation of persona.
Komünist Arnavut sinemasında kadınların temsili
Keywords: : Communist state; Albania; Arnavutluk; Emancipated woman; Genel görüş; Kadınlar; Komünist devlet; Motion pictures; New man utopia; Ögürleşmiş kadın; Propagandist sinema; Propagandistic cinema; Sinema; Socialist society; sosyalist toplum; Women; Yeni adam ütopyası