SAKARYA İLİ'NDE KENTSEL GELİŞİM SÜRECİNİN ARAZİ KULLANIMI VE JEOMORFOLOJİK BİRİMLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN ZAMANSAL DEĞİŞİMİ - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Son yıllarda nüfusun hızla artması, şehirlerin çevresine doğru plansız ve kontrolsüz bir şekilde büyümesine ve altyapı sorunları ile karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır. Kentsel alanlardaki büyümeler de arazi kullanımlarında önemli değişimlere ve doğal ekosistemlerde olumsuz etkilenmelere sebep olmaktadır. Bu nedenle şehirlerin gelişimi sırasında ve sonrasında yapılan çalışmalar, çevresel etkilerin azaltılmasında, şehirlerin gelecekteki durumlarının tahmin edilmesinde ve sürdürülebilir şekilde planlanmasında büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Sakarya İli'nde kentsel gelişim ile arazi kullanımı ve jeomorfolojik birimler arasındaki etkileşimlerin Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama teknolojilerinden yararlanarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Şehirsel gelişimin belirlenmesinde, arazi kullanım yapısına ait bilgiler 2000 ve 2014 yıllarına ait 15 m mekânsal çözünürlüklü Landsat uydu görüntülerinin sınıflandırılmasıyla elde edilmiştir. Sakarya İli'nde yerleşim alanlarının tarım alanlarını işgal ederek genişlemesi, tarım alanlarının da orman alanlarını istila etmesi son 10-15 yılda yaşanmış en önemli arazi örtüsü değişimlerindendir. Nüfus artışı ve turizm etkinliklerine bağlı olarak da yerleşme alanları alansal olarak büyürken, orman ve çalılık alanlar ise alansal olarak küçülmüştür. Yerleşmelerin kıyı alanlarını istila etmesiyle ise kıyının doğal niteliğinin bozulmasına neden olunmaktadır. Çalışma sonucunda Sakarya İli'nde şehir gelişiminin mevcut arazi kullanımı ve jeomorfolojik birimler üzerinde önemli bir baskı oluşturduğu sonucuna varılmıştır. Sakarya'da şehirsel büyümenin bu olumsuz değişiminin bir plan kapsamda ele alınıp değerlendirilmesi ve daha sürdürülebilir bir arazi kullanım modelinin geliştirilmesi gerekmektedir

In recent years, rapid increase has caused cities to expand in an unplanned and uncontrolled way face infrastructure problems. Expansion in urban areas also lead important changes on land use and had on negative effects on natural ecosystems. Therefore, studies during and after development of the cities has great importance for estimating future status of the cities, reducing environmental effects and sustainable planning. Aim of this study is determine the interaction between land use and geomorphological with urban development in Sakarya province using Geographical Information Systems and Remote Sensing. Data obtained by classifying dated years 2000 and 2014 Landsat images having 15 m spatial resolution to determine urban development. Main land cover changes occurred in Sakarya for 10-15 years; agricultural areas occupied by settlements and forest areas replaced by agricultural areas. Forest and shrub areas has shrunk while residential areas enlarged in consequence of population growth and tourism activities. Spreading of settlements over coastal areas causes degradation of the natural characteristics of the coast. It is concluded by this study that urban development in Sakarya province has significant pressure on current land use and geomorphological units. This negative change of urban growth in Sakarya should be evaluated according to plan and it is necessary to have sustainable land use model
The Temporal Change of the Effects on Land Use and Geomorphological Unitsof Urban Development Process in Sakarya Province
Keywords: Ziraat Mühendisliği; Coğrafya