Batı-tipi diyetin davranışsal etkileri üzerine melanokortin 4 reseptör agonisti rm-493’ün etkileri - Aslan, Betül (My University, 2019)
Obeziteye neden olarak gösterilen yüksek yağlı diyetle beslenme, beyin fonksiyonlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Amaç: Çalışmamızda yüksek yağ ve yüksek şeker içeren batı-tipi diyetle beslenen hayvanların melanokortin 4 reseptör (MC4R) agonisti RM-493 ile tedavisinin olası metabolik ve kognitif fonksiyonlardaki değişimlere olan etkileri ve buna aracılık eden mekanizmaların araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 32 erkek Sprague-Dawley sıçan, normal diyetle (ND) beslenen, ND ile beslenip RM-493 ile tedavi edilen, batı-tipi diyetle beslenen ve batı-tipi diyetle beslenip RM-493 ile tedavi edilen olacak şekilde 4 gruba ayrıldı. Diyetle 4 hafta süreyle beslenmelerinin ardından hayvanlara 5 gün serum fizyolojik (SF) ve RM-493 enjeksiyonları yapıldı, sonrasında yükseltilmiş artı labirent testi, obje tanıma testi ve delikli kutu testleri yapıldı. Bulgular: Batı-tipi diyetle beslenme, sırasıyla serum kolesterol, HDL ve LDL seviyelerinde artışa, RM-493 tedavisi bu değerlerin azalmasına neden oldu. Proopiomelanokortin (POMC), MC4R ve beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF) ekspresyonlarının, batı-tipi ile beslenen gruplarda arttığı, RM-493 tedavisinin ise bu değerleri daha da artırdığı gözlemlendi. Yükseltilmiş artı labirent testi sonucuna göre, ND grubunda RM-493 ile tedavi açık kolda kalma süresini artırdığı gözlenmiş. Batı-tipi diyet grubunda hipokampusun CA3 bölgesi stratum lusidum tabakasında ödem, piramidal nöronlarında dejenerasyon izlenirken, RM-493 tedavi grubunda bu bölgede straum lusidum ve piramidal nöronların normal morfolojide olduğu görüldü. Sonuçlar: Sonuçlarımız, batı-tipi diyetle beslenmenin neden olduğu vücut yağlarındaki artışın sonucu olarak POMC’nin aracılık ettiği yolağın aktive olduğunu ve batı-tipi diyetle beslenmenin neden olabileceği beyin hasarına karşı RM-493 tedavisinin kognitif fonksiyonları iyileştirebileceğini düşündürmektedir.

Nutrition with high-fat diet, which causes obesity, adversely affects brain function. Aim: The aim of this study was to investigate the effects of treatment of melanocortin 4 receptor (MC4R) agonist RM-493 on changes in metabolic and cognitive functions and the mechanisms that mediated this. Materials and Methods: In this study, 32 male Sprague-Dawley rats were divided into 4 groups, fed by normal diet (ND), fed by ND and given RM-493, fed by western-type diet, and fed by western-type diet, given RM-493. After feeding for 4 weeks with diet, the animals were injected with saline (SF) and RM-493 injections for 5 days, followed by elevated plus maze test, object recognition test and perforated box tests. Findings: Nutrition with Western-type diet resulted in an increase in serum cholesterol, HDL and LDL levels, respectively, and RM-493 treatment decreased these values. Proopiomelanocortin (POMC), MC4R and brain-derived neurotrophic factor (BDNF) expressions were increased in groups fed with Western-type and RM-493 increased these values. According to the elevated plus maze test, treatment with RM-493 in the ND group was observed to increase the residence time in the open arm. In the Western-type diet group, the CA3 region of the hippocampus revealed edema in the stratum lucidum layer and degeneration in the pyramidal neurons. Results: Our results suggest that the POMC-mediated pathway is activated as a result of an increase in body fat caused by a western-type diet, and that RM-493 has a healing effect on brain damage caused by a western-type diet and may improve cognitive functions.
Keywords: Batı-tipi diyet; leptin; MC4R; POMC; RM-493; Western-type diet