Avrupa Birliği ve Türk Hukuku açısından tüketim mallarında ayıp ve bu yönden tüketicinin korunması - Kutoğlu, Tuba (My University, 2005)
Tüketicinin Korunması 1960’lı yıllardan itibaren topluluğun el attığı bir konu olmuş ve bugün için de sadece ortak pazarın işlemesi için bir araç politika değil; topluluktaki tüketicilerin başlı başına korunması için, topluluğun geliştirdiği temel politikalardan biri halini almıştır. Ülkemizin hedeflediği Birlik üyeliğine giden yolda, mevzuatın uyumlaştırılması aranan baş koşullardan biridir. Tarihimizde geçmişi Selçuklulara kadar giden tüketici yanlı hareketler, 1995’te 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun çıkması ile, ilk kez özel bir hukuk dalı niteliğine kavuşmuştur. Bugün için, ülkemizde tüketicinin korunması ile ilgili 60’a yakın kanun, yüzlerce tüzük, yönetmelik ve kanun hükmünde kararname yürürlüktedir. Çalışma, tüketicinin ayıplı mal sebebi ile satıcıya karşı korunmasına özgülenmiştir. Bu çerçevede, mevzuatımızın gerek usulen gerek esastan Topluluk hukukuna uyumu esastır. Tüketicinin mevzuatımızda topluluğunkine kıyasla daha yoğun korunması topluluk hukukuna aykırılık olarak kabul edilmeyecektir. Mevzuatımızda usulen gerçekleştirilen uyumun yanı sıra, esastan bire bir uyumun varlığından bahsedilemez. Bu sebeple mevzuatımız bazı noktalarda topluluk mevzuatının emrediciliğini ihlal etmektedir. Çalışmamızın amacı ve ağırlıklı yönü, tüketicinin mevzuatımızda satıcıya karşı korunmasını tüm yönleri ile ele almak değil; satıcının tüketiciye karşı olan sorumluluğunu hukuki ve maddi kaynakları, hukuki niteliği, unsurları, şartları, yaptırımları ve uyuşmazlıkların çözüm yolları ile karşılaştırmalı olarak ortaya koymak ve çözüm önerilerinde bulunmaktır.

Consumer Protection has been a matter which Community has considered since 1960s and is a fundamental policy, recently, that Community has improved for consumer protection on its own, neither as an indirect policy only for the functioning of common market. Harmonizing of the laws is one of the fundamental conditions on the way to membership to the union, our country has aimed to. The actions advocated consumer protection which has started since Seljucks in our history, has gained an identity as an individual branch of law, by passing of 4077 numbered Consumer Protection Act in 1995, for the first time. There are about 60 codes and few hundreds of regulations, statutes and decisions that concern consumer protection, in force, in our country, today. This study has been directed to consumer protection against seller because of the defective goods. In this respect, approximation either in metod or in principal is essential. If the consumer is under a stricker protection in accordance with Turkish law, this won’t constitute a an incompatibility to EU Law. Beside the realized approximation in procedure, in Turkish law, same can not be said for in principal. The Turkish Law infridges the binding nature of EU Law for some points. The purpose and the main points of this study is not to consider consumer protection towards seller in all aspects in accordance with Turkish Law, but bring up the legal and actual sources, legal characteristics, elements, conditions, sanctions and resolution ways for the disputes of the matter, by a comparative approach and make recomendations.
Keywords: Avrupa Birliği_Türk Hukuku; Tüketicinin Korunması