2001-2006 yılları arası Türkiye’de yayınlanmış kitap televizyon dizisi ve film temalarının, yazılı ve sözlü kültür bağlamında karşılaştırılması - Bayramlı, Evren (My University, 2008)
2001-2006 YILLARI ARASI TÜRKİYE'DE YAYINLANMIŞ KİTAP TELEVİZYON DİZİSİ VE FİLİM TEMALARININ, YAZILI VE SÖZLÜ KÜLTÜR BAĞLAMINDA KARŞILAŞTIRILMASI İletişim bilimleri alanında, televizyon etkisinde gelişen görsel kültürün yeni bir sözlü kültür olduğu dolayısıyla günümüz insanını ilkelleştirdiği yönündeki görüşlerle son yıllarda gençliğe ait bunalımlar, paralellik göstermektedir. Türkiye’de son yıllarda yaşanan ‘dizi patlaması’, günümüz görsel kültürünü ve genç nesli anlayabilmek için önemli işaretler taşımaktadır. Derinlemesine incelendiğinde, televizyon etkisinde gelişen bu yeni kültürün, sözlü ve yazılı kültüre ait öğeleri yeni kültür endüstrileri bağlamında değerlendirip tükettiği fark edilmektedir. Öznesi kayıp bu yeni kültürün özelliklerini artık yalnızca televizyonda değil, yazılı kültür ürünlerinde de görmekteyiz. Popüler hale gelmiş kitap ve romanlarda da görselliğin çarpıttığı kavramların işlenmekte olduğu görülebilir. Bu durum insanlığın tüm kültür birikiminin, günümüz görsel kültürüyle yok edilmesini sağlamaktadır. Bu yeni kültür, ülkemizde kırsaldan kente doğru göç olgusuyla desteklenmektedir.

THE COMPARISON OF THEMES OF BOOKS, TELEVISION SERIALS AND FILMS THAT WERE PUBLISHED IN TURKEY BETWEEN THE YEARS 2001-2006 WITHIN THE CONTEXT OF WRITTEN AND ORAL CULTURE Since the visual culture that is developing under the influence of television has become a new oral culture, the opinions that this situation primitivizes today's human and the depressions arising among youth shows a parallelism in the field of communication sciences. 'The serial boom' that has been widespread in Turkey in recent years bears significant signs in order to understand today's visual culture and young generation. When thorougly examined, it is realized that this new culture which is developing under the influence of television consumes the elements of oral and written culture by utilizing them in terms of new culture industries. We can see the features of this new culture whose subject is lost in not only the television by also in the products of written culture. It can also be seen that the books and novels that have become popular treat the concepts that the visuality distorts. This situation causes the destruction of the entire cultural richness of humanity by today's visual culture. This new culture is supported by the migration phenomenon from the countryside to the city.
Keywords: Basın; İletişim; Televizyon