Resim eğitiminde sırttan çıplak anatominin katkısı - Bilginoğlu, Oya (My University, 2003)
Bu araştırmada; anatomi ve bölümleri hakkında genel bir bilgi verilmiş, insan anatomisi, sanatsal anatomi ve insanın sırt anatomisi açıklanmıştır. Sanatsal Anatominin Tarihi hakkında verilen kısa bir bilgiden sonra sırttan çıplak anatomi, kronolojik olarak ele alınmış, bütün devirlere ait resimleri sanat tarihinde önem kazanmış, konumuza örnek olabilecek sanatçılar hakkında bilgi verilmiş, resmin mitolojik yorumlamasına değinilmiş ve kısaca hikayesi anlatılmıştır. Sanatçının yaptığı resim hangi sanat akımına ait ise o akımı ne kadar yansıttığı hakkında yorum yapılmış ve o sanat akımı hakkında açıklama yapılarak konu betimsel olarak irdelenmiştir. Böylece tüm devirlere ait sanat akımları ve onları temsil eden ressamların hayatına bir parça da olsa değinilmiştir. Resimler; bulundukları yüzyıllar arasında kronolojik bir sıraya göre dizilmişlerdir. Her resim için yukarıda bahsi geçen konuların haricinde, resimler hakkında anatomik yorum, grafik düzen ve çevre unsurlarından bahsedilmiştir. Resimlerin figür ve mekan ilişkisi, kompozisyonun kuruluş tarzı ve perspektifi açıklanmıştır. Ayrıca resimlerin renk ve ışık düzenlenmesine değinilmiş, ne maksatla, hangi boyutlarda yapıldığı ve şu anda nerde bulunduğu hakkında bilgi verilmiştir. Yukarıda bahsi geçen konuların incelendiği resimler, her konun hemen arkasında bir veya iki tane ve renkli olarak yer almaktadır. Bu araştırma tamamen resim eğitimine katkıda bulunmak için yazılmıştır. In this research; while general information about anatomy and its parts is given, human anatomy, artistic anatomy and human's back anatomy are clarified. After a short introduction about the History of Artistic Anatomy, backnude anatomy; is chronologically under taken. And also, the artists from all centuries who had painted backnude pictures are chosen from artists with important roles in art history. After an information about these artists lives, the pictures are interpreted mitologically and its history is explained. There is an interpretation about artistic current which belongs to the pictures that the artist have painted. Moreover, this current is explained in descriptive way. In this way, the artistic currents belong to all centuries and the artsits who represents those currents are determined. Pictures are cronologically arranged in an order. Except all those subjects that are explained above, anatomical explanation, grafical arrangements and environmental elements are described about pictures. Relation between figure and place of pictures, the way of composition's occurance and perspective are interpreted. Furthermore, while colour and light arrangements of pictures are described; there is an information about why the picture was made, the picture's size and where the picture is now. Every subject is finished with these coloured pictures. This research has been developed in intension to help the art education.
Keywords: Resim _Eğitim