Blockchain entegrasyonu ile kara para aklama ve terörün finansmanın engellenmesinin Türkiye üzerindeki sosyo ve makro ekonomik etkileri - Çiçek, Anıl (My University, 2024)
II. Dünya Savaşından sonra ülkeler arasında başlayan soğuk savaş dönemiyle ülkeler içerisinde doğrudan veya dolaylı olarak desteklenen terör örgütleri oluşmuştur. Özellikle gelişmekte olan veya ekonomisi zayıf olan ülkeler bu terör örgütleri tarafından yoğun terör eylemlerine maruz kalmaktadır. Gerçekleşen terör eylemleri ülke içerisinde korku, şiddet ve baskı ortamı oluşturmaktadır. Bu kaos ortamı içerisinde ülkedeki halkın eğitimi, gelişimi ve refahı olumsuz etkilenmektedir. Orta doğunun yoğun terör saldırılarına en fazla maruz kalan ülkelerden biri olan Türkiye kırılgan ekonomik yapısıyla terör ile mücadele de yoğun çaba sarf etmektedir. Kara para aklama ile kayıt dışı ekonominin fazla olduğu ülkemizde teröre sağlanan finansmanlar yoğun terör saldırılarını da beraberinde getirmektedir. Kara para aklama ve terör eylemleri sonucunda piyasalar olumsuz etkilenmekte olup sosyo ve makro ekonomik verileri olumsuz görünüm sergilemektedir. Terör eylemlerinde kara para aklama ve terörünün finansmanın ortak bileşkesi paradır. Suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanıyla etkili bir şekilde mücadele ederek etkin bir ekonomi ve güvenli bir toplum oluşmasına katkıda bulunan görevi ülkemizde MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) tarafınca yürütülmektedir. Mali Suçları Araştırma Kurulu misyonuna göre aklama ve terörün finansmanı suçlarının önlenmesi ve tespitine yönelik olarak; politika oluşturulması ve düzenleme yapılmasına katkıda bulunmak, hızlı ve güvenilir bir şekilde bilgi toplamak ve analiz etmek, araştırma ve inceleme yapmak, elde edilen bilgi ve sonuçları ilgili makamlara iletmektir. Kara para aklama ve terörün finansmanın engellenmesinde için finansal alandaki gerçekleştirilmek istenen veya gerçekleştirilen işlemlere dair yükümlü tarafından talep edilen bilgi vebelgeler işlemlerin kontrolü için büyük önem arz etmektedir. Her türlü bankacılık işlemleri ve gerçek/ tüzel kimlik tespiti için talep edilen bilgi ve belgelerin hızlı erişilebilir, şeffaf, güvenilir, dağıtık defter yapısıyla değiştirilemez ve teyit edilebilir olması gerekmektedir. 2008 yılında adından ilk kez bahsedilen Bitcoin ile popülerleşen blok zinciri teknolojisi aslında Bitcoin’den daha fazlası olduğunu kullanılan sektör ve alanlar ile göstermiştir. Blok zincirinin özellikle kullanılan akıllı sözleşmeler, dijital para birimi, güvenlik ve kayıt saklama alalarında kullanılmasının merkeziyetsiz ağlar, şeffaf, güvenilir ve dağıtık yapısı ile gerçekleştirmesi. Kara para aklama ve terörün finansmanın engellenmesindeki paranın kaynağı, işlemlerinin izini sürülmesi, müşteri tanımlama esnasındaki kimlik tespitinin bilgi ve belgelere hızlı erişimi araştırılmıştır. İlgili araştırmalar sonucunda bu çalışmada Blockchain entegrasyonu ile kara para aklama ve terörün finansmanın engellenmesinin Türkiye üzerindeki sosyo ve makro ekonomik etkileri incelenmiştir.

The Cold War period that began between countries after World War II led to the formation of terrorist organizations that were directly or indirectly supported by countries. Especially developing or economically weak countries are subjected to intense terrorist attacks by these terrorist organizations. Terrorist acts that take place create an atmosphere of fear, violence, and oppression within the country. In this chaos environment, the education, development, and well-being of the people in the country are negatively affected. Turkey, one of the countries that is most exposed to intense terrorist attacks in the Middle East, is also making intensive efforts to combat terrorism with its fragile economic structure. In our country, where money laundering and the informal economy are high, the financing provided to terrorism also brings with it intense terrorist attacks. As a result of money laundering and terrorist acts, markets are negatively affected and socio-economic data show a negative outlook. Money is the common ingredient of money laundering and the financing of terrorism in terrorist acts. The task of effectively combating money laundering and the financing of terrorism, thereby contributing to theformation of an effective economy and a safe society, is carried out by MASAK (Financial Crimes Investigation Board) in our country. According to the mission of the Financial Crimes Investigation Board, it is to contribute to the creation of policies and regulations, to collect and analyze information quickly and reliably, to conduct research and investigation, and to transmit the information and results obtained to the relevant authorities, in order to prevent and detect money laundering and terrorist financing crimes. In order to prevent money laundering and the financing of terrorism, the information and documents requested by the obligor for the transactions to be carried out or carried out in the financial field are of great importance for the control of transactions. The information and documents requested for all kinds of banking transactions and identification of individuals/ legal entities must bequickly accessible, transparent, reliable, unchangeable with a distributed ledger structure, and verifiable.The blockchain technology, which became popular with the mention of Bitcoin for the first time in 2008, has actually shown that it is more than Bitcoin with the sectors and areas it is used in. The use of blockchain in particular in the areas of smart contracts, digital currency, security, and record keeping is realized with its decentralized networks, transparent, reliable, and distributed structure. The source of money, tracking of transactions, and quick access to information and documents in the identification of identity during customer identification have been investigated in the prevention of money laundering and the financing of terrorism. As a result of the relevant research, the socio-economic effects of preventing money laundering and the financing of terrorism with blockchain integration in Turkey have been examined in this study.
Socio and macroeconomic impacts of blockchain integratıon and prevention of money laundering and terrorist financing on Turkey
Keywords: blockchain; Blockchains; Blok zincirleri; effects; International finance; Kara para aklama; Kara paranın aklanması; Money laundering; socio-economic; sosyoekonomik etkiler Money laundering; Sovereign wealth funds; Terörizm; terörün finansmanı; Terrorism; terrorism financing; Turkey; Türkiye