Genç yetişkinlikte sosyal ve duygusal yalnızlığın duygu düzenleme güçlüğü açısından incelenmesi - Saruhan, Vildan (My University, 2018)
Bu araştırmada genç yetişkinlikte sosyal ve duygusal yalnızlığın duygu düzenleme güçlüğü açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca genç yetişkinlerin sosyal ve duygusal yalnızlık ile duygu düzenleme güçlüğü puanları cinsiyet, anne-baba eğitim durumu, ailenin aylık ortalama gelir seviyesi ve yaşanılan/ kalınan yer değişkenleri açısından ele alınmıştır.Araştırmanın çalışma grubunu 2017-2018 eğitim öğretim yılında İstanbul Aydın Üniversitesi’nin çeşitli bölümlerinde farklı sınıf düzeylerinde öğrenim görmekte olan 552 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışma grubunu oluşturan genç yetişkinlerin 354’ü (%64,1) kadın, 198’i (%35,9) erkektir.Araştırmada DiTommaso, Brannen ve Best (2004) tarafından geliştirilen, Türk kültürüne Çeçen (2007) tarafından uyarlanan Sosyal ve Duygusal Yalnızlık Ölçeği Kısa Form ile Gratz ve Roemer (2004) tarafından geliştirilen, Rugancı ve Gençöz (2010) tarafından Türk kültürüne uyarlanan Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca katılımcıların demografik bilgilerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgular incelendiğinde; cinsiyete göre sosyal ve duygusal yalnızlık puanlarının farklılaşmakta olduğu, duygu düzenleme güçlüğü puanlarının ise farklılaşmadığı görülmüştür. Sosyal ve duygusal yalnızlık puanlarının anne eğitim durumu, ailenin aylık ortalama gelir seviyesi ve yaşanılan/ kalınan yer değişkenlerine göre farklılık göstermediği; baba eğitim durumu için ise lise grubu lehine farklılık gösterdiği bulunmuştur. Duygu düzenleme güçlüğü puanlarının da anne eğitim durumu, ailenin aylık ortalama gelir seviyesi ve yaşanılan/ kalınan yer değişkenine göre farklılaşmadığı, baba eğitim durumuna göre ise farklılaştığı görülmüştür. Sosyal ve duygusal yalnızlık ile duygu düzenleme güçlüğü ve duygu düzenleme güçlüğü alt boyutları arasında pozitif yönde manidar bir ilişki olduğu saptanmıştır. Duygu düzenleme güçlüğü alt boyutlarından stratejiler, açıklık ve farkındalık alt boyutlarının sosyal ve duygusal yalnızlığı manidar olarak yordadığı görülmüştür.Genç yetişkinlik, sosyal yalnızlık, duygusal yalnızlık, duygu düzenleme güçlüğü.

In this study, it was aimed to examine social and emotional loneliness regard to difficulty of emotion regulation in young adulthood. Furthermore, the scores of social and emotional loneliness with difficulty of emotion regulation the young adults were analyzed in terms of gender, parental education status, monthly average income level of the family and the living/ staying place variables.The study group of the investigation constitutes 552 university students who are studying at various grade levels in various departments of Istanbul Aydın University in the academic year of 2017-2018. Of the young adults who constituted the study group, 354 (64,1%) were female and 198 (35,9%) were male.The social and emotional loneliness scale short form developed by DiTommaso,Brannen and Best (2004), adapted to Turkish culture Çeçen (2007) and Difficulty of Emotion Regulation Scale adapted to Turkish culture Rugancı and Gençöz (2010) developed by Gratz and Roemer (2004) were used in the research. In addition, The Personal Information Form prepared by the researcher was used to determine the demographic information of the participants.When the findings obtained from the research are examined; it was observed that social and emotional loneliness scores differed according to gender, while difficulty of emotion regulation scores did not differ. Social and emotional loneliness scores did not differ according to education level of the mother, monthly average income level of family and living/ staying place variable; it was found that there was a difference in favor of high school group for father education status. Difficulty of emotion regulation scores were found to be not different according to education level of the mother, the average monthly income level of the family and the living/ staying place variable, while difference in terms of father education status. It has been found that there is moderate sense of positive relationship between social and emotional loneliness and difficulty of emotion regulation. Social and emotional loneliness has also been shown to be positively related to difficulties of emotion regulation sub-dimensions. It has been determined that strategies, clarity and awareness sub-dimensions predict the social and emotional loneliness significantly.Young adulthood, social loneliness, emotional loneliness, difficulty of emotion regulation.
Keywords: difficulty of emotion regulation; duygu düzenleme güçlüğü Young adulthood; Duygular, Adolesanda; duygusal yalnızlık; emotional loneliness; Emotions in adolescence; Genç yetişkinlik; Loneliness; Loneliness in adolescence; Physiological aspects; social loneliness; sosyal yalnızlık; Yalnızlık, Adolesanda