İşletmelerde vergi denetimi sonucunun finansal raporlara yansıtılması - Yunt, Ali (My University, 2014)
İŞLETMELERDE VERGİ DENETİMİ SONUCUNUN FİNANSAL RAPORLARA YANSITILMASI Vergi incelemelerinin konusunu vergi yasalarında yer alan düzenlemeler çerçevesinde yapılan işlemler oluşturur. Bu düzenlemeler temelde usul, esas ve yargıdan oluşur. Vergi denetimiyle ilgili düzenlemeler Vergi Usul Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu, Kurumlar Vergisi Kanunu ve Katma Değer Vergisi Kanunu’nda yer almaktadır. Yapılan kanun değişiklikleri ile vergi incelemelerinin seyri kapsam ve süre itibariyle değiştirilmiştir. Vergi incelemeleri tam veya sınırlı inceleme olarak iki gruba ayrılmış ve bu incelemelerin kapsamıtanımlanmıştır. Bu düzenlemeler ile özellikle incelemelerin belirli süreler içerisinde bitirilmesi hükme bağlanmıştır. Diğer taraftan Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın kurulmasıyla ve gelişen bilgisayar teknolojilerinin vergi denetiminde kullanılmasıyla birlikte yapılan incelemelerde süreç hızlandırılmıştır. Bu çalışmamızda; ülkemizde incelenen mükellef oranının düşük olmasına ve inceleme sonuçlarının finansal tablolara yansıtılmasında bazı hataların oluşmasına, uygulama birliğinden ve standartlardan yoksun olunmasına değinilecektir. Finansal tablolar; muhasebe sistemi içinde kaydedilen ve toplanan bilgilerin, belirli zaman aralıklarıyla ilgililerine iletilmesini sağlayan araçlardır. Muhasebeden beklenen bilgi verme görevi finansal tablolar aracılığı ile işletme içi ve dışı grupların bilgilendirilmesine ve aydınlatılmasına olanak sağlar. Bu çalışmamızda vergi denetim birimleri ve vergi incelemesinde yapılan güncel değişiklere vurgu yaparak, inceleme sonuçlarının finansal tablolar üzerindeki etkisine yer verilmiştir. Anahtar Kelime:İşletmelerde Vergi Denetimi

REFLECTING THE TAX AUDITING RESULTS IN FINANCIAL REPORTS IN CORPORATIONS The subject of tax inspections is formed by transactions done wihtin the framework of the regulations in tax laws. These regulations basicall consist of procedure, principle and judgment. The regulations regarding tax audit are located in Tax Procedure Law, Income Tax Law, Corporate Tax Law and Value Added Tax Law. With law amendments, tax inspection process has been changed in terms of the scope and the period. Tax inspections were divided into two groups as full and limited inspection and the scope of the tax inspections were described. Especially the maximum timelines for the tax inspections have been determined with these amendments. On the other hand; with the foundation of Tax Inspection Board and by using devoloping computer technologies in tax auditing, the process has been accelerated. In our study; it is touched upon that the rate of taxpayers examined in our country is low and touched upon some inaccuracies in reflecting the tax auditing results in financial reports, the lack of uniformity on practice and standarts. Financial statements are the means which provide transmitting the information recorded and gathered in the accounting system for relevant people at certain time intervals. Duty of providing information expected from the accauntancy allows informing and enlightening internal and external groups by means of financial statements. In our study; the effects of tax inspection results on financial reports are discussed by pointing out the current regulations in tax inspection units and tax inspection process. Tax Audit in Corporations
Keywords: İşletme; Şirketler - Muhasebe; Türkiye; Vergi Denetimi - Türkiye; Yönetim